tudorduică-transsylvanica.ro

Domul Catolic din Timișoara(Catedrala Sfântul Gheorghe)/Temeswarer Dom(Dom zum Heiligen Georg)/Temesvári Szent György Római Katolikus Székesegyház/Dómtemplom.

File de istorie bănățeană…

Despre Domul Catolic din Timișoara(Catedrala Sfântul Gheorghe), în germană Temeswarer Dom(Dom zum Heiligen Georg), în maghiară Temesvári Szent György Római Katolikus Székesegyház/Dómtemplom, în sârbo-croată Катедрала Светог Ђорђа у Темишвару или Римокатоличка купола/Katedrala Svetog Đorđa u Temišvaru ili Rimokatolička kupola.

 

La 6 august 1736 piatra de temelie a Domului a fost pusă de către episcopul Euseb Anton Adalbert von Falkenstein zu Rimsingen OSB/Báró Falkenstein Béla, Adalbert von Falkenstein OSB, cumnatul primului guvernator al Banatului, Claudius Florimundus de Mercy.

Din diferite motive, cum ar fi războiul cu turcii, epidemia de ciumă, etc. construcţia a stagnat până la venirea pe tron a împărătesei Maria Terezia, când construcția catedralei ia un avânt deosebit. S-a ajuns în final la suma de 50.000 de guldeni cheltuiţi.

În 30 aprilie 1754 s-a oficiat prima liturghie(era terminat numai altarul), când biserica a fost sfințită cu hramul Sf.Gheorghe.

Construcția bisericii a fost terminată în anul 1774. În prima etapă a construcţiei, între anii 1736-1754, lucrările au fost coordonate de Kaspar Distl, până în 1750, apoi de succesorul său Johann Lechner, până în 1755; în cea de-a doua etapa, între 1755-1774, construcţia a fost terminată sub coordonarea inginerilor Administraţiei imperiale din Banat, Carl Alexander Steinlein şi Johann Theodor Kostka.

A fost sediul Scaunului Episcopilor de Cenad/Csanad, începând cu 10 octombrie 1733.
În Evul Mediu Dieceza de Cenad era sufragană(subordonată) Arhiepiscopiei de Kalocsa și era împărțită în arhidiaconate: Cenad, Arad, Timiș, Între Timișuri (Temeskoz), Caraș, Keve-Torontal și De dincolo de Mureș (Ultra Morisiensis).

 

În anul 1923 episcopul Julius Glattfelder a fost expulzat de către autoritățile române, iar sediul diecezei s-a mutat de facto la Szeged/Seghedin, în Ungaria. În anul 1930 a fost înființată o nouă episcopie la Timișoara, iar Episcopia de Szeged și-a adăugat titulatura de Szeged-Csanad (Cenad), pe care o poartă până în prezent.

Comments

  1. Mircea ilie stoian - aprilie 11, 2018 @ 8:30 am

    Cate goluri umple aceste informatii ! Atat de necesare sunt ! Singurii carora nu le pica bine sunt sovinii romanofobi.

    Reply
    • Stefan Chivu - aprilie 11, 2018 @ 8:16 pm

      De ce sa nu le pice bine, pentru ca se stie ff clar ca zona cetatii Timisoarei este o creatie a austriecilor. Informatie stiuta inclusiv de maghiari.

      Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte