tudorduică-transsylvanica.ro

Pui cu prune la cuptor/Majorsághús szilvával/Huhn aus dem Ofen mit Pflaumen

Mâncare de pui cu prune la cuptor/Majorsághús szilvával/Huhn aus dem Ofen mit Pflaumen în care gastronomia maghiară transilvăneană și-a pus amprenta din plin.

Carnea de pui sau curcan, în general carnea albă, merge de minune cu fructele, inclusiv cu cele uscate carnea dobândind un gust ușor dulce-acrişor.

 

Ingrediente

1 pui întreg 
2 cepe potrivite albe
200 gr. prune uscate (20-30 buc.)
100 gr. unt (ulei de bună calitate )
1 cană zamă de oase
1-2 linguriţe de zahăr (caramel)
sare,piper,boia

Preparare

Se curăţă şi tranşează puiul în 4-5 bucăţi potrivite, se aşezonează bine pe toate părţile cu sare, piper şi boia, se pune într-un recipient cu unt.

Se pune în cuptor la 200 de grade timp de o oră. Din când în când se întorc bucăţile de pui să se rumenească uniform. Nu trebuie să punem deloc apă sau alt lichid. Puiul va lăsa destulă zamă .

Când este aproape gata se vor adauga prunele uscate,preferabil fără sâmburi,ceapa tăiată mărunt, o cană de zamă de oase şi vom continua sa gătim puiul încă 30 minute.

Când este gata , se scoate tava din cuptor şi se scot bucăţile de pui din recipient.Peste conţinutul de ceapă şi prune rămas în tavă se toarnă zahăr caramelizat fomând un pat peste care se aşează bucăţile de pui.

Este bine să lăsăm, măcar 15 minute, puiul să se aşeze înainte de a-l servi !

Observaţii :

Ca şi garnitură putem folosi binecunoscuta tarhană, cartofi pireu sau gratinaţi la cuptor, orez simplu(preferabil cel negru), sau cu portocale şi ananas.

Recomandăm un vin alb sec, cum ar fi un Sauvignon Blanc 2016, produs din struguri din Dealurile Sătmarului, pe care îl puteți găsi la crama din Rătești/Szakasz/Sagas, sat component al comunei sătmărene Beltiug/Krasznabéltek/Bildegg.

http://www.topdrinks.ro/cumpara/vin-alb-ratesti-sauvignon-blanc-75-cl-1217

despre vin, aici

file:///C:/Users/Admin/Desktop/Fotografii%20facebook/Fisa-tehnica-Sauvignon_blanc_sec-2016.pdf

Nu uitați să vizitați pagina Gastronomicus Transylvanicus

https://www.facebook.com/pg/GastronomicusTransylvanicum/photos/?tab=album&album_id=393285410766220

Comments

  1. Oleg Dimitriu - martie 18, 2018 @ 5:26 pm

    Excelenta mancarea asta. Nevasta-mea pune pe langa prune uscate si cateva stafide si caise confiate. Ii da un plus de savoare 🙂 In afara de reteta asta mai facem si pui sau curcan cu gutui.

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte