tudorduică-transsylvanica.ro

Tocană Herein/Herány tokány/Alles Herein 

Bucătăria din Transilvania are un patrimoniu culinar original, aproape neschimbat de-a lungul timpului, în care şi-au adus contribuţia toate comunităţile etnice ,construindu-şi propria identitate. Putem afirma cu tărie că Transilvania are o gastronomie insulară datorată specificităţii istorice şi unei multiculturalități autonome, specifice unei regiuni identitare.

Mâncărurile sunt bogate, diversificate, zămoase, de o savoare aparte prin multitudinea de cărnuri bine combinate, care conferă gusturi şi arome care-ţi amintesc de mii de experiențe. Combinaţia a trei –patru feluri de carne în aceeaşi reţetă, precum în China, presupune un grad ridicat de civilizaţie, o civilizaţie care nu este ruptă de natură, fiind însăşi natura ridicată la rang de nobleţe, conferind mîncărurilor o fineţe aparte.

Tocana Herein este una din specialităţile ardeleneşti, în care se combină mai multe feluri de carne, cu vin, ceapă, ciuperci, piper, măghiran, o diversitate ce coabitează deosebit de bine, conferind un gust aparte, precum însăşi multiculturalitatea regiunii.

Însuşi numele nemţesc „alles herein!” ,, totul în “ aceeaşi oală, ne duce cu gândul la diversitatea multiculturală ardelenească.


Ingrediente:
500g carne de vită
500g carne de porc
200g rinichi de porc
100g slănină afumată
1 ceapă
1 lingură de untură
1 ceaşcă de vin
1 ceaşcă de zamă de oase ( apă)
1 lingură de măghiran
1 lingură de făină
200g smântână
100g hribi ( uscaţi )
sare, piper, boia

 

Mod de preparare:

Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în mai multe ape, se taie în două în lungime, se scoate grăsimea din mijloc, deoarece dă miros greu rinichiului. Fiecare jumătate se taie în curmezis, în felii de 5 — 6 milimetri. se opăreşte cu apa clocotită şi se scurge bine. Apoi se spală cu apă amestecată cu otet. Înainte de a fi pus pe foc, trebuie uscat cu un servet. Carnea de vită şi de porc se taie fâşii de un deget, precum şi slănina în felii subţiri.

Se taie mărunt ceapa şi se prăjeşte cu o lingură de untură, se adaugă fâşiile de carne de vită se trag în untura încinsă , apoi se adaugă sare, piper, maghiran, vin, zamă şi se lasă să fiarbă circa o oră. Când carnea de vită este aproape moale se adaugă canea de porc şi slănina, se pune capac şi se mai lasă să fiarbă.o jumătate de oră. Când cărnurile sunt aproape gata se adaugă rinichii şi hribele cu restul de vin şi zamă de oase. Rinichii nu trebuie tinuti niciodată mult la foc, în câteva minute sunt gata. Se amestecă lingura de făină cu smântâna şi cu puţin sos cald pentru egalizare şi apoi se amestecă în tocană până dă primul clocot. Se serveşte cu mămăligă, răzălăi, cartofi pure.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

sursa,

Gastronomicus Transylvanicum

Vă invit să vizitați pagina, pentru a vedea și alte rețete ardelenești,

https://www.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/?ref=br_rs

tduica / decembrie 16, 2017 / Gastronomie ardeleană

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte