tudorduică-transsylvanica.ro

Varză lucicoş cu carne de porc/Lucskos káposzta sertéshussal/Lucskos-kaposzta mit Schweinefleisch

Ingrediente (pentru 10 porţii… că eu mai puţin nu ştiu să gătesc): o varză cam la un kil jumătate, 2 ardei graşi (mai bine roşii decât galbeni), două cepe potrivite, vreo 300-400g ciolan afumat, un litru de bulion, 2 roşii mari, boia dulce, 2 linguri, 3 linguri de untdelemn, sare, o legătură de mărar verde, câteva rămurele de cimbru, 2 foi de dafin, piper măcinat, smântână, vreo 400g, şi o lingură de făină.

Preparare:

1. Tăiem, sau mai degrabă ciopârţim, varza, oarecum rustic, în bucăţele relativ pătrate ori dreptunghiulare, o frecăm apoi cu sare, să se înmoaie puţin şi o lăsăm la odihnă într-un vas.
2. Cu ceapa şi ardeii procedăm aproape la fel, doar că nu le dăm sare şi le tăiem mai mărunt.
3. Roşiile de curăţăm de pieliţă şi le facem cubuleţe… vorba vine, că dintr-o roşie n-ai cum să obţii chiar cuburi.
4. Ciolanul îl debităm, ca să mă exprim tehnic, în bucăţi măricele… cum să zic, cam cât o jumătate de brichetă… 4 centimetri, ca să fie mai clar.
5. Într-o cratiţă încingem untdelemnul, sotăm puţin ceapa şi ardeiul (un minut, cel mult două), după care completăm distracţia cu bucăţile de ciolan… Mai sotăm totul încă vreo trei minute, amestecând cu grijă, iar la urmă adăugăm boiaua dulce, dar n-o lăsăm la fierbinţeală mai mult de 15 secunde, că devine amară şi ne strică tot cheful.
După boia, stingem reuniunea cu apă, cât să acoperă bine totul şi lăsăm la fiert, la foc moale, vreo 20 de minute.
6. Potrivim fiertura de sare şi piper, adăugăm varza, roşiile, cimbrul, jumătate din mărar (cealaltă jumătate o vom presăra deasupra când totul e gata), bulionul şi încă puţina apă, aşa încât să treacă de trei-patru degete peste nivelul verzei.
7. Fierbem ciorba la foc mic preţ de 30 de minute, iar în final o dregem cu 150g de smântână, în care am încorporat lingura de făină. Îi mai dăm un clocot de vreo 5 minute, mai cercetăm o dată cum stăm cu sarea şi piperul, adăugăm şi restul de mărar şi stingem focul. Se serveşte cu smântână şi ardei iute.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

via Gastronomicus Transylvanicus

https://www.facebook.com/pg/GastronomicusTransylvanicum/posts/

tduica / noiembrie 28, 2017 / Gastronomie ardeleană

Comments

  1. Nicu - noiembrie 28, 2017 @ 4:58 pm

    Asa , bade , Tudor ! Sa afle si ragatenii de minunile gastronomice din ardeal !

    Reply
    • tduica - noiembrie 28, 2017 @ 8:06 pm

      No servus Nicule !!!

      Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte