tudorduică-transsylvanica.ro

Gustul de neuitat al bomboanelor Vinga…

Cineva, m-a întrebat despre bomboanele Vinga. Iată interesanta lor istorie pe scurt.

Celebra fabrică de bomboane din Vinga a început să funcţioneze în anul 1885, într-un atelier condus de sârbul János Draskovits(după unele surse ar fi fost bulgar bănățean sau croat din Buziaș).

sursa, http://www.antic-shop.ro/antichitate/altele/cutie-de-colectie

sursa, https://www.facebook.com/pg/Timisoara-capitala-Banatului-217532985085072/photos/?tab=album&album_id=232459456925758

Atâta era de bună ciocolata, care se fabrica în atelierul din Vinga încât localnicii spun că dacă cineva mânca o bucată din această delicatesă, îi dispărea automat senzaţia de foame.

Fabrica a ajuns să aibă peste 100 de angajați, în perioada interbelică, care produceau drajeuri, fondante, bomboane şi diferite sortimente de ciocolată în cutie(ciocolată cu alune, cu nucă, cu vanilie, cu portocale sau cu vişine), care se exportau în toată Europa, ba chiar și în Japonia !!!

Și Casa Regală era răsfățată cu celebra marcă de ciocolată din Vinga, Banat. Regele Mihai a trimis chiar o scrisoare de recunoștință în anul 1937, proprietarului de atunci.

În anul 1948, Draskovits a fost dat afară din casa lui și fabrica a fost naționalizată. Veneau slugile și culdușii la putere…

sursa, http://www.ziuadevest.ro/ce-buna-era-ciocolata-de-vinga-cu-sprijinul-unei-investitii-o-putem-degusta-si-noi/

 

La începutul anilor ’50, această fabrică a funcţionat ca şi secţie a fabricii de ciocolată din Timişoara – Kandia. Secretul acestei reţete de ciocolată nu a fost dezvăluit niciodată(Itefonsa, aşa se numea ciocolata care făcea, cândva, furori), cel ce-l deţinea, Teodor Draskovits, murind în 1955, fără a lăsa cuiva vreo informaţie, despre modul de producere al diverselor tipuri de ciocolate și bomboane.

Până în 1970, Kandia a produs un singur sortiment din marca “ciocolată de Vinga”, sub forma unei cutii de culoare verzuie, ce conţinea 10 bomboane cu cremă de vanilie, cea de care ne aducem aminte acum, cu atâta nostalgie. Asta e tot ce a mai rămas din produsele lui Draskovits…

Cândva, după 1974, ciocolata de Vinga nu s-a mai produs ca sortiment.

Astăzi, din celebra fabrică nu au mai rămas decât ruinele. Câteva cărămizi lăsate în paragină, două geamuri sparte şi un utilaj uitat în curte.

Comments

  1. iuga ioan victor santrio - ianuarie 31, 2018 @ 11:07 am

    Numele Draskovits suna sarbeste. Totusi cei din Vinga (bulgari catolici, veniti in sec XVIII-IX), sustin ca era bulgar de-al lor.

    Reply
    • tduica - ianuarie 31, 2018 @ 12:42 pm

      am găsit mai multe surse, cu aceste trei variante…sârb, bulgar sau croat…finalmente, importante sunt faptele lor, nu originea etnică

      Reply
      • victor cociuba - aprilie 13, 2018 @ 9:33 am

        A fost croat

        Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte