tudorduică-transsylvanica.ro

Theodor Cavaler de Seracin-Theodor Ritter von Seracin

Theodor Cavaler de Seracin/Theodor Ritter von Seracin

Theodor Cavaler de Seracin/Theodor Ritter von Seracin (n. 5 februarie 1836, Caransebeș/Karánsebes/Karansebesch, Banat, Imperiul Austriac- d. 12 martie 1901, Caransebeș, Austro-Ungaria) a fost un general austro-ungar, cu rang de cavaler, român bănățan.
 
A absolvit Academia Militară din Wienerneustadt. A ocupat diverse funcții militare, atât în regimente, cât și la Viena, în Ministerul de Război, fiind apreciat cu calificative maxime. A avansat repede în ierarhia militară, ajungând până la gradul de General de Brigadă.
 
Theodor Seracin şi-a început cariera armelor ca sublocotenent clasa II (1854), reuşind să avanseze până la gradele de general-maior (1888) şi feld-mareşal (mai 1893). Pentru calităţile sale, Seracin a primit K.K. Militär-Verdienst-Kreuz (1864), Leopold-Orden (1878) şi Franz Joseph-Orden (1887).

Ornatul Ordinului Leopold Detail vom Ornat des Leopoldsordens, 1808. Weltliche Schatzkammer, Wien.

Fiind decorat cu Ordinul Leopold de cavaler i s-a acordat și rangul de Cavaler de Seracin.
De remarcat și cariera remarcabilă a Lt. col. Iosif Seracin, fratele mai mare al lui Theodor Seracin.
S-a născut în Caransebes în anul 1824. A decedat la 28 iunie 1887, fiind înmormântat la Caransebeş.
Cu grad de sublocotenent a funcţionat ca profesor la Şcoala matematică din Caransebeş.
A urcat ierarhia militara până la gradul de locotenent colonel, în anul 1875 a fost trecut la pensie stabilindu-se la Caransebeş.
A colaborat cu generalul Traian Doda în cadrul Comunităţii de Avere.
A muncit neobosit pe linie culturala în cadrul oraşului fiind ales preşedinte al „Societăţii de lectură” şi al Societăţii agronomice din Caransebeş.

Generalul Alexandru Guran din colecţia Ignaz Eigner (1854–1922) – C. Neuss: „Oesterreichisches Militair-Album – enthaltend die lithogr. Protraits, etc., Wien” Alexander Guran als GeneralmajorGeneralul Alexandru Guran din colecţia Ignaz Eigner (1854–1922) – C. Neuss: „Oesterreichisches Militair-Album – enthaltend die lithogr. Protraits, etc., Wien” Alexander Guran als Generalmajor

Mihail Cavaler de Trapșa (n. 25 martie 1838, Lăpușnicel/Kislaposnok/Lapuschnitschel, Granița Bănățeană, Imperiul Austriac- d. 3 mai 1896, Graz, Austro-Ungaria) a fost un general austriac, român bănățean. A studiat la școala germană din Mehadia/Mehádia, pentru ca mai apoi să urmeze cursurile Academiei Militare Wienerneustadt. Generalul Trapșa și-a lăsat întreaga avere pentru ca la Caransebeș/Karánsebes/Karansebesch să se înființeze o școală de fete cu limba de predare românească.

tduica / noiembrie 18, 2017 / Istorie Banat

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte