tudorduică-transsylvanica.ro

13 august 1849: Capitularea de la Világos/Șiria/Hellburg

Alături de prietenii maghiari, ca de obicei…
 
În publicistica românească faptele acestor martiri, dedicate unui singur scop suprem, libertatea, au fost confundate(voit) cu cele ale generalului polonez Józef Bem, care a condus și luptele din Munții Apuseni contra legiunilor lui Avram Iancu.
 
Mulți români cred încă sau vor să creadă, că acești ofițeri sunt vinovați de moartea a mii de români, ceea ce este un fals grosolan.
 
Dintre cei 13 ofițeri executaţi în mod arbitrar la Arad, nici unul nu a luptat împotriva românilor.
 
Iată de ce românii n-au niciun motiv să-i considere criminali, ba din contră…
 
A ne purta ură unii altora, pe baza unor minciuni şi mituri naţionaliste, este cea mai mare greșeală pe care am putea-o face astăzi…
 
Merită să-i comemorăm fie și rdoa pentru prietenii și frații noștri maghiari cu care trăim împreună, la bine și la greu, de atâta amar de vreme…
 
Spre deosebire de cei care spun, că suntem condamnați să trăim împreună eu mă simt onorat și bucuros să îmi împart trecutul, prezentul și mai ales viitorul cu concetățenii mei maghiari, sași, șvabi, secui, țigani, evrei, slovaci, armeni, ruteni, sârbi…
 
Capitularea de la Világos/Șiria/Hellburg(Világosi fegyverletétel, Kapitulation bei Hellburg) a avut loc pe data de 13 august 1849, în castelul Bohus din localitate, terminând practic Revoluția Maghiară din 1848.
 
Termenii predării au fost acceptați de generalul Görgey Artúr, din partea revoluționarilor și contele Theodor von Rüdiger din partea armatei imperiale ruse.
 
În urma capitulării, General Julius Jacob von Haynau a fost numit plenipotențiar Imperial, aducând Ungaria rebelă la supunere, cu o brutalitate nemaiîntâlnită.
 
Sute de soldați și civili au fost executați, iar alte mii arestați și întemnițați, în ciuda apelului la clemență, venit dinspre partea imperială rusă.
 
În 6 octombrie 1849, la Arad, imperialii austrieci au executat doisprezece generali și un colonel, cunoscuți azi ca cei 13 Martiri din Arad.
 
În aceeași zi a fost executat și contele Batthyány Lajos, primul prim-ministru ungar.
 
Din cei treisprezece martiri, doar 5 erau etnici maghiari, 5 erau etnici germani și câte unul etnic croat, sârb și armean…

Comments

 1. Orbán János - august 13, 2018 @ 10:05 pm

  Speram ca va veni timpul cand si manualele vor fi scrise in acest spirit,
  Va doreesc mult succes! Viel Erfolg! Sok sikert!

  Reply
 2. Mannixg - aprilie 12, 2020 @ 1:36 pm

  In Ardeal in anii 1848-1849 n-a fost … revolutie. Adunarea de la Blaj, a fost totusi DOAR o adunare. Restul a fost … RAZBOI CIVIL. De asta cei pedepsiti( totusi, putini ) cu streangul, au fost pedepsiti pt. crime impotriva civililor unguri.

  Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte