tudorduică-transsylvanica.ro

Adevăruri care vindecă…

 
În 1910, cca 20% dintre românii ardeleni şi bănăţeni știau scrie și citi în limba maghiară şi cca 30% dintre saşi şi şvabi(datele sunt aproximative, dar cert este că, majoritatea nu vorbeau limba oficială aproape deloc). Ce-i drept, rata analfabetismului printre români era încă mare, aceasta fiind principalul motiv pentru care n-aveai cum să-i obligi pe români să învețe limba oficială.
 
Azi, cca 95% din maghiari şi cvasi totalitatea etniilor conlocuitoare știu scrie și citi limba oficială a statului, la un nivel acceptabil. Desigur, alfabetizarea a favorizat acest procent extrem de ridicat.
 
În 1910, 53,6% din populaţia Transilvaniei era alcătuită din români. Transilvania, începând cu anii 1000-1200, funcţie de momentul cuceririi de către regatul maghiar, a aparţinut regatului maghiar, a fost principat independent sub suzeranitate otomană, a fost parte a imperiului austriac, ca mare principat şi a fost parte a Austro-Ungariei, iar vlahii, valahii, românii au fost sub 50%, sau chiar sub 40% înainte de 1700, aşa că nu prea văd unde e maghiarizarea aceea de care se face atâta caz.
 
Iată datele oficiale mai recente de la recensăminte… români 57-59% în anii 1850(funcție de surse) 54,9% în 1880, 55% în 1900, 53,6% în 1910. Ce mai asimilare !!!! Și, să nu uităm, cca 100-150.000 de români din Austro-Ungaria au emigrat în perioada 1890-1914. Sigur, au plecat și secui, sași, în număr foarte ridicat, nu doar români. Cert este, că de-a lungul timpului, românii au crescut numeric, nu au scăzut, decât în perioada 1850-1920.
 
Respect celor care au luptat şi s-au jertift pentru un ideal frumos, unirea cu Regatul României. Din păcate, noi românii ne-am cam bătut joc de acel ideal !!!Cei care au făcut unirea atunci, s-ar întoarce în morminte, dacă ar putea vedea, ce am făcut noi cu moştenirea lăsată de ei.
 
În schimb, statul român, mai ales după 1950, chiar a reuşit să aducă populaţia românească a Transilvaniei, Banatului și Părților Ungurești, de la cca 54% în 1920, la 58% în 1938 şi la 71% în 2011. La fel au procedat și în Moldova, cu ceangăii(plus emigrerea evreilor) sau Dobrogea multietnică.
 
În 100 de ani, graţie politicii centraliste şi omogenizatoare a Bucureştiului, am crescut cu 17% !!! Maghiarii nu au reuşit în cca 50-60 de ani de dualism, decât vreo 3-4% !!! Aud ???
 
Nu zic, dacă am fi rămas în Austro-Ungaria, e posibil să fi fost o scădere mai accentuată a procentului românilor, datorită dezvoltării economice a orașelor și a colonizărilor cu maghiari, evrei, germani și datorită alfabetizării. Dar, asta este deja istorie paralelă.
 
Să nu mai vorbim de aducerea de moldoveni şi olteni, cu sutele de mii, de bine ce le era în Vechiul Regat…Să nu mă înţelegeţi greşit, e normal să aduci forţă de muncă, așa s-a făcut mai mereu, inclusiv în epoca medievală sau premodernă, dar totul trebuie să aibe o limită rezonabilă! Iar în unele orașe ardelene, după 1920, chiar era nevoie de funcționari, profesori, intelectuali care să suplinească plecările elitei maghiare, sau să suplinească lipsa acestor elite românești și care să cunoască bine noua limbă oficială.
 
Nu are nimeni nimic cu cei nou veniţi, dacă se integrează tradiţiilor și rânduielilor locale. În schimb, e normal să criticăm pe cei care vin cu aere de stăpâni, ca şi fanarioţii numiţi de la Poartă, ca să ne arate ei cum trebuie să ne gospodărim.
 
Se vede cu ochiul liber ce bine se pricep, au dus România acolo unde nu a mai fost de pe vremea turcilor otomani…
 
Plus anihilarea saşilor şi şvabilor, sute de mii de gospodari şi intelectuali, de care România şi Transilvania ar fi avut nevoie de 1000 de ori mai mult, decât de toţi cei veniţi din Regat, în locul lor !!! E o durere, nu o acuză…
 
La fel, au terminat ce au început alţii şi cu cele câteva sute de mii de evrei, scăpaţi din genocidul hitlerist.
 
Foarte mulţi români, mai ales cei care nu sunt din Transilvania şi Banat, cunosc o istorie parţial mincinoasă, mitizată barbar, bazată pe un ultranaţionalism şi şovinism comunisto-legionaroid, care nu le mai permite să vadă adevărul. Dar noi, cei care simţim urmările pe pielea noastră, îl vedem și-l simțim !!!
 
Un „român verde” spunea pe un forum transilvanist… ” să nu mai rămână picior de vorbitor de limba română în Ardeal, asta au vrut ungurii…” .Absolut patetic.Toate documentele existente, din 1200 încoace, contrazic această aserțiune…
 
În schimb, noi românii, am reuşit să nu mai avem picior de evreu, german, grec, armean, etc., am redus numărul maghiarilor cu vreo 300,000 şi pe al românilor cu vreo 4,000,000 !!! Tot înainte, tovarăşi, spre o Românie omogenizată, ortodoxă şi distrusă economic !!!
 
Chiar nu pricepeţi ce se întâmplă, sau pur şi simplu nu vreţi să pricepeţi ? Din ură faţă de unguri, călcaţi în picioare orice urmă de adevăr…
 
P.S.
Nu sunt un mare fan al dualismului și nici pro-maghiar nu sunt, cum mă acuză tot felul de hoandre și birlici patriotarzi şi ştiu foarte bine cât au suferit dpdv politic românii ardeleni, în acea perioadă !!!
 
Dar asta nu mă împiedică să văd, că ceea ce facem noi, românii, de aproape 100 de ani încoace, nu este bine şi nu este corect !!!
 
P.S. 2
Moldovenii și dobrogenii m-ar putea contrazice. Ei au vechime mai mare, din acest punct de vedere.

Comments

 1. Sebők Mihály - noiembrie 3, 2018 @ 6:17 pm

  Zic unii că țăranii romăn din Transilvania în timpul imperiului ungar erau exploatați mai rău ca cei maghiari. Nu este adevărat, pentru că domnii unguri nu erau interesați de naționalitate, că înt timpul ăla naționalitatea nu avea farmecul de azi. Nobilul maghiar era interesat de forța de muncă. Țăranul romăn din Transilvania totuș avea un nivel de trai mult mai ridicat ca țăranul din Moldova sau Țara Romănească. Din această cauză era pe timpul ăla o migrație intensă către Ardeal unde romănii erau primiți cu multe plăcere!
  Dar hai să zicem că romănii o duceau rău în imperiul ungar, de ce nu au părăsit teritoriul dacă erau chiar așa de tare chinuiți, de ce sau înmulțit mai mult ca ungurii? Chestia asta este asemănătoare cu situația romănilor de azi în ținutul secuiesc: Tot se plîng de soarta lor fără speranțe dar în loc să se inpuțineze se înmulțesc! E fără logică!
  Dar după marea unire de osută de anii nu sînt chinuiți de maghiar, ci sînt conduși de Bucureșt și situația țăranului romăn tot nu sa schinbat profund, și asta nui vina ungurilor!

  Reply
 2. sylvain - noiembrie 9, 2018 @ 10:39 am

  Aceste articole ar trebui sa apara in Adevarul, pentru ca acolo doar minciuni antimaghiare apar acolo.

  Reply
 3. Istoric - aprilie 13, 2021 @ 2:19 pm

  Transilvania, începând cu anii 1000-1200, funcţie de momentul cuceririi de către regatul maghiar, a aparţinut regatului maghiar, a fost principat independent sub suzeranitate otomană

  Transilvania era principat autonom sub suzeranitate otomană, nu independent.

  Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte