Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen/Gabriel Bethlen von Iktar

În 15 noiembrie 1629 a murit principele Transilvaniei, la Gyulafehérvár/Alba Iulia/Karlsburg.
A fost un mare principe al Transilvaniei şi un lider al mişcărilor antihabsburgice, din timpul Războiului de 30 de ani. Să nu uităm că mama lui era din Secuime, din vestita familie nobiliară Lázár.
Datorită faptului că avea tenul mai închis la culoare, lui Gabriel Bethlen i se mai spunea „Ţiganul”. A dat dovadă de calităţi remarcabile, dublate de un mare simţ politic. A fost căsătorit cu Ecaterina de Brandenburg, care i-a succedat în scaunul Principatului Transilvaniei pentru circa un an, după moartea sa.
Politica sa economică a făcut posibilă participarea ţării în Războiul de 30 ani (1618-1648), dus de principii protestanţi germani contra împăratului catolic de Habsburg. Tratatele de la Trnava cu Habsburgii nu îi garantau o pace în securitate cu aceştia, după cum se exprima el însuşi în instrucţiunile date solilor trimişi la Poarta în 1614.:”cu neamţul nu se poate trăi în pace, deoarece el se înrămează incontinuu în scopul cucerii Transilvaniei, Ţării Românesti , Moldovei, Budei, Belgradului şi Timişoarei, deci aeste mai bine a se acţiona preventiv, adică împreună cu turcii a porni o ofensivă impotriva împăratului habsburgic”.
Momentul favorabil pentru acest plan l-a constituit revolta cehilor contra împăratului din 1618, fapt ce a declanşat Războiul de 30 de ani. El a întreprins trei campanii împotriva Habsburgilor în 1619, 1623 şi 1626, în cursul cărora a ocupat teritorii în Ungaria de nord şi Slovacia, a asediat Viena şi a câştigat bătăliile de la Bratislava (9 octombrie 1620) şi Nove Zamky(1621).
Bethlen a dorit să ajungă şi singur stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, dar s-a lovit de opoziţia turcilor, care nu aveau nici un interes să îl lase să întreprindă o astfel de acţiune. Ca urmare, el a păstrat pentru mai departe bune relaţii de vecinătate cu domnii acestor ţări române de dincolo de Carpaţi.
Când a murit, la 15 noiembrie 1629, Gabor Bethlen a lăsat succesorului său, care era sotia sa, un stat autonom puternic si cu prestigiu în Europa.
Ar merita o statuie la Alba Iulia !!!
surse,
wikipedia,
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cine-este-gabriel-bethlen-modelul-politic-al-lui-marko-bela
http://turistintaramea.blogspot.ro/2014/05/castelul-lazar-din-lazarea.html
