tudorduică-transsylvanica.ro

Biserica Șovagăilor din Turda/Torda/Thorenburg

O biserică care a fost distrusă din punct de vedere arhitectural, printr-un kitsch, pe care cei care l-au produs îl cred bizantin sau neobizantin. Problema lor e că, habar nu au ce înseamnă stilul arhitectonic bizantin sau neobizantin.

Biserica Șovagăilor („Biserica Tăietorilor de Sare”, din maghiară só = sare și vágó = tăietor), cu hramul Sfânta Treime, este situată în Turda/Torda/Thorenburg pe str. Salinelor nr. 10, pe un loc relativ ușor accesibil credincioșilor mineri de odinioară. A suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.

În anul 1467 regele Matia Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj și Turda și a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal (cu sediu la Turda) pe Miklos Olah/Oláh Miklós, un unchi al său probabil de origine valahă, care a permis credincioşilor ortodocşi de la Salina Turda să-și construiască în acel an o biserică proprie, nu departe de Salină, cu condiția să lucreze la minele de sare.

Între anii 1709-1717 a fost reconstruită din temelii de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. La fel ca toate bisericile greco-catolice din Ardeal, și această biserică a fost confiscată abuziv în anul 1948 de către autoritățile comuniste și trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. După 1948 biserica a fost renovată în stil neobizantin, zice-se.

În locul turnului ascuțit de odinioară au apărut 3 turnuri în față și unul mai scund în spate. Plus turlele care amintesc de arhitectura bisericilor pravoslavnice din Rusia.Nimic nu mai amintește de fosta biserică, în afară de câteva icoane pictate pe lemn.

Biserica poartă și astăzi numele de Biserica Șovagăilor.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte