Câteva cuvinte despre teatrul românesc din Transilvania și Banatul secolelor XVIII-XIX.
În anul 1806, din iniţiativa unor intelectuali bănățeni din Oraviţa/Oravicabánya/Deutsch-Orawitz, în frunte cu arhitectul macedo-român Ion Niuny, ia fiinţă Clubul Diletanţilor de Teatru. În anul 1817 se termină construcția teatrului din aceeași localitate, pe scena căruia vor juca și trupe de teatru românesc(inclusiv cea a vestitului Mihail Pascaly, printre artiști numărându-se și sufleur-ul…Mihai Eminescu), pe lângă cele germane sau maghiare.

Teatrul Vechi din Oravița
Transilvănenii au avut și în acest domeniu un rol de pionierat, foarte important. Primele spectacole de teatru în limba română, de pe teritoriul actual al României, au avut loc la Blaj/Blasendorf/Balázsfalva. În anul 1755 se întemeiază Comedia Ambulatoria Alumnorum(comedia ambulantă a elevilor) din Blaj. De Crăciun se va juca prima piesă de teatru în limba română. O piesă cu subiect religios, desigur.
După anul 1800 vom descoperi și alte apetențe teatrale în liceele românești din Arad, Brașov/Kronstadt/Brassó, Beiuș/Belényes/Binsch și Oradea Mare/Nagyvárad/Großwardein, dar și la Oravița, cum subliniam mai sus, la Sebeșul Săsesc/Mühlbach/Szászsebes sau Orăștie/Broos/Szászváros.
Tot ardelenilor datorăm și scrierea primei piese de teatru românești, și anume Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragedice expresa(adică Uciderea lui Grigore Vodă în Moldova expusă în mod tragic). Din nefericire, nu știm cine a fost autorul, manuscrisul fiind anonim(datat 1778-1780).
Cum românii din Transilvania, Banat și Părțile Ungurești erau extrem de numeroși, deci un public potențial foarte important, trupele ambulante de teatru maghiare sau germane din secolul al XIX-lea, din Arad, Brașov, Oradea, Timișoara/Temesvár/Temeswar/Темишвар sau Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben, au inclus în repertoriul lor și piese românești, sau texte cu subiecte românești…
În 1847 apare și prima trupă de teatru românească, în orașul Lugoj/Lugos/Lugosch, în care jucau actori români și maghiari deopotrivă. Compania, înființată de lugojeanul Iosif Wolf Farkas s-a numit Societatea Românească Cantatoare Teatrală. Trupa a susținut zeci de spectacole, în cele mai importante orașe ardelene și bănățene.

Iosif Vulcan
În 1870, la Oradea Mare, sub patronajul celui mai important dramaturg român din Austro-Ungaria și Transilvania, Iosif Vulcan, s-a înființat Societatea pentru Fond de Teatru Român în Transilvania, care a urmărit întemeierea unui teatru românesc cu adevărat profesionist, cu actori de meserie și să construiască un teatru al lor.
Autoritățile le-au aprobat statutele de organizare, dar nu au fost de acord cu clădirea unui teatru doar românesc. Totuși, din fondurile strânse, s-au putut susține burse pentru tineri ardeleni, care au devenit actori profesioniști.
Cel mai cunoscut actor român din Transilvania a fost Zaharia Bârsan, poet, prozator, dramaturg, actor, profesor și manager teatral, cunoscut mai ales prin piesa de succes, Trandafirii Roșii. De numele său, se leagă și întemeierea primei scene oficiale și profesioniste de teatru românesc din Transilvania, la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, în 1 decembrie 1919.

Zaharia Bârsan
Tradiția teatrală românească a fost foarte vie și în vechiul burg al grănicerilor, Năsăud/Nussdorf/Naszód. Cel care a întemeiat această mișcare a fost Ioan Baciu care, mai apoi, s-a mutat la Cluj unde, împreună cu actorii George și Margareta Alexandrescu(veniți din București), au înființat o trupă de teatru remarcabilă, piese lor fiind jucate sub patronajul Bisericii Greco-Catolice din Cluj. Actorii, erau tineri români, ce studiau la colegiul romano-catolic din oraș.
Printre cei care au scris piese de teatru în limba românească, pe lângă Zaharia Bârsan sau Iosif Vulcan, deja menționați în articol, s-au numărat George Bariț, Vasile Maniu, Virgil Vlaicu, Dionisie Stoica și alții…
S-au jucat și piese din Vechiul Regat, mai ales din repertoriul lui Vasile Alecsandri, B.P.Hasdeu, Matei Millo și Costache Negruzzi. O mențiune specială pentru actorul și dramaturgul Matei Millo, care a fost primul actor român, ce a jucat pe scena unui teatru maghiar, la Cluj, în anul 1871.

Teatrul din Oravița