tudorduică-transsylvanica.ro

Ce sunt boții ?

 
Boţii sunt niste găluşte ţărăneşti din brânză de vaci, care se fac în Țara Moților/Mócföld/Motzenland, în cătunele moţilor de dincolo de ‘creasta geografică’ sau ‘creasta militară’, cum i se mai spune, adică dincolo de ceea ce se vede din vale.
 
Preparare:
 
1 kg brânză de vaci
5-7 ouă
1 ceaşcă de mălai
sare, câtă vă place
1 l-ră de untură
Mălaiul se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă.Ouăle se bat bine apoi se freacă temeinic cu brânza.Se mai adaugă la ‘aluat’, jumătate din mălai, o lingură de untură şi ceva sare.După ce s-au amestecat cremă toate, se fac ‘boțuri’ rotunde şi mici, care se pun la fiert, în apă clocotită cu sare.
Când s-au întărit, se tăvălesc prin mălaiul rămas şi se dau la masă.
sursa,
http://oalalumii.wordpress.com/2014/05/14/botii-si-creasta-militara/
De la Radu Anton Roman citire:
„Taină (căci există şi aşa ceva):
-lăsaţi aluatul să stea preţ de-o jumate de oră apoi purcedeţi la fierbere
-aluatul va avea aspectul celui pregătit ca pentru găluştele de gris aşa că, e mai bine să-l ”rupeţi” cu dunga umezită a lingurii
-cînd găluştile s-au ridicat la suprafaţă, intorceţi-le pe cealaltă parte si mai lăsaţi-le ceva să fiarbă, nu prea mult aş zice eu; sunt destul de nărăvaşi boţii ăştia, urgent se supără şi-şi împrăştie conţinutul
-oleacă de făină de grîu, colo 1 lingură bunicică, la ai mei boţi, fu musai să adaug…”

Moții mai sunt cunoscuți și sub numele de topani (în germană Topfer însemnând « olari ») sau de țopi. Austriecii îi numeau pe moţi „tzopfiger wallachische”, adică „valahi cu moţ”.

Cântatul din tulnic este o tradiție specială a moților. Se folosește pentru comunicare, sunetele având fiecare o semnificaţie aparte, înţeleasă numai de către cel care cânta şi de către „destinatarul” semnalelor: „vin oile”, „vino acasă”, „va ploua” vine „lupul”, etc.

Pentru a cânta, tulnicul trebuia ţinut în apă în prealabil. În mod obişnuit, la tulnic cântă fetele şi femeile, dar nu este o regulă.

 

 

 

 
 

tduica / noiembrie 26, 2017 / Gastronomie ardeleană, Istorie Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte