tudorduică-transsylvanica.ro

Despre Chesău/Mezökeszü/Götzau, Câmpia Transilvană/Erdélyi Mezőség/Siebenbürgische Heide

Chesău, mai demult și formele Cheşeu, Chisău, Chiseu, Chişeu, Chişău, în maghiară Mezökeszü, Keszi, Kesző, în germană Götzau, Câmpia Transilvană/Erdélyi Mezőség/Siebenbürgische Heide, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen.

 

Pădurea localității apare atestată, pentru prima oară, în anul 1312-via que procedit a Polotka ad partem silve Kezw(între satele Palatca/Palatka și Cămărașu/Kamarás), iar ulterior în 1332 (sacerdos de Kezev), 1333 (sacerdos de Kezy), 1334 (sacerdos de Kesev (Gesev)), 1335 (sacerdos de Kezu), ne apar menționări de preoți aparținând confesiunii catolice.

Încă din anul 1334 satul apare menționat ca și moșie a familiei Wass de Cege(în germană Zegen, în română Ţaga), mai exact e vorba de nobilul Wass Miklós.

Din anul 1354 este menționată documentar apartenența domeniului la Comitatul Cojocna(Cluj)/Kolozs vármegye/Komitat Klausenburg-de comitatu Kulusiensi. Pentru scurt timp a făcut parte și din Comitatul Dăbâca/Doboka vármegye/Komitat Dobeschdorf(1495, 1496, 1499 tévesen Doboka vm.). (1) 

 

În anul 1910, satul avea 682 de locuitori, din care 512 maghiari, 96 români, 38 ţigani, 30 de evrei şi 6 germani.

În anul 2002 satul mai are doar 362 de locuitori, 329 maghiari şi 33 români. O depopulare masivă, din nefericire.

Biserica Reformat-Calvină(inițial romano-catolică) este un valoros monument, datând din secolele XIV-XVI, cu arhitectură gotică (navă și absidă poligonală) și ancadramente de stil renascentist(portal datat 1521, cu decor de vrejuri vegetale și capete de îngerași). Inițial a fost o biserică construită în stil romanic.

Pe portalul renascentist se poate citi…”Hanc postem fererunt fabricari Antonius Veres, Thomas Novai, 1521.”, deic a fost opera a doi artizani locali.

Monumentul păstrează fragmente de pictură murală pe plafon și mobilier pictat datând din secolul al XVIII-lea. Clopotnita de lemn datează din anul 1772.

Biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” (secolul al XVIII-lea), cu picturi interioare din anul 1817, fostă biserică greco-catolică, merită vizitată deasemenea-1792 Ns Kolos Var(me)gye Keszűi Greco Unita Ecclesiának Deakja (SZT II. 273);

 

Aici s-a născut, în 10 decembrie 1883,  Járai István , director-educator al Colegiului Bethlen Gábor din Aiud/Nagyenyed/Straßburg am Mieresch, și cunoscut publicist.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte