tudorduică-transsylvanica.ro

Despre comunitatea nobililor cnezi hațegani

Participarea vlahilor ardeleni din districtul Haţeg şi comitatul Hunedoarei, la luptele contra otomanilor, purtate de regatul maghiar, a întărit foarte mult comunitatea nobililor cnezi, care semăna, din multe puncte de vedere, cu cea a nobililor maramureşeni.

În anul 1553, castelanul cetăţii Hunedoara, îl recomandă pe preotul Ioan din Peşteana să participe la o vizită oficială în Târgovişte, la voievodul Mircea Ciobanu, ca să se sfinţească.
Voievodul Transilvaniei, îl numise „episcop(mitropolit) al tuturor vlahilor din această ţară a Ardealului”(E. Hurmuzaki, Nicolae Iorga).
Acest preot, foarte probabil, era protopop la biserica ortodoxă a vlahilor şi sârbilor din Hunedoara, construită cu îngăduinţa regelui Matia, la începutul domniei sale, se pare că în 1458.

În anul 1770, nobilul Gheorghe Berencz, deşi era de confesiune calvină construieşte ortodocşilor o biserică de piatră, ca multumire adusă lui Dumnezeu, pentru vindecarea soţiei sale de cancer, în urma unui Sfânt Maslu slujit de preoţii ortodocşi din Ghelari.

Biserica este din păcate pusă în umbră de o nouă biserică ortodoxă, amplasată prea aproape de vechea biserică.

Altfel, noua biserică, construită în anii comunismului, cu mari sacrificii, nu este urâtă de loc, iar pictura interioară este valoroasă…

Foto,
Biserica din Ghelari/Gyalár/Gellersdorf, Gelar, Hunedoara.
Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara/Vajdahunyad/Eisenmarkt, construită în jurul anului 1460.

 

 

 

 

 

 

 

 

surse fotografii,

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biserica_veche,_cu_hramul_Sfin%C5%A3ii_Arhangheli_Mihail_%C5%9Fi_Gavril,_din_Ghelari.JPG

http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/atractii-turistice.asp?idLoc=40

tduica / noiembrie 16, 2017 / Istorie Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte