tudorduică-transsylvanica.ro

Despre Gyarmathi Sámuel, lingvist clujean și transilvănean

Gyarmathi Sámuel(n. 15 iulie 1751 în Cluj/Kolozsvár/Klausenburg – m.4 martie 1830, tot în Cluj) a fost un lingvist transilvănean. El este cel mai bine cunoscut pentru istoria comparativă a limbilor fino-ugrice(uralice), în cartea „Affinitas linguae Hungaricae cum linguis fennicae originis grammatice demonstrata” (1799), continuând munca începută de Sajnovics János.

 

Gyarmathi a studiat la Aiud/Nagyenyed/Straßburg am Mieresch, iar apoi și-a luat diploma de doctor la Viena, după care a practicat medicina în Cluj,Transilvania.

În 1794, cu fonduri oferite de Dieta Transilvaniei, a publicat lucrarea „Okoskodva tanító magyar nyelvmester” (Gramatica maghiară predată rațional).

Ca urmare a succesului acestei cărți, Gyarmathi a devenit medic de familie al contelui Bethlen Gergely și tutore pentru copiii familiei Bethlen.

Împreună cu Bethlen Elek, a ajuns la Universitatea din Göttingen, un centru important pentru lingvistica comparată. Aici el a făcut cunoștință cu istoricul August Ludwig von Schlözer, lingvist celebru din Europa de Vest.

În Göttingen, Gyarmathi a dezvoltat teoriile lui János Sajnovics, prin care a demonstrat relația dintre maghiari și populația Sami (Laponi). Rezultatul studiilor a fost publicat în Göttingen în 1799.

În prima parte a lucrării, Gyarmathi compară maghiară, finlandeză și lapona; în a doua parte, el tratează asemănările dintre limba maghiară și estoniană; în a treia parte, el se ocupă cu mai multe alte limbi uralice. Concluzia fiind apartenența tuturor acestor limbi la aceeași familie( uralică).

Göttingen

După ce a părăsit Göttingen, Gyarmathi a devenit profesor-administrator la Colegiul reformat din Zalău/Zilah/Zillemnarkt, înainte de a reveni ca medic de familie al familiei Bethlen, în 1810.

Ultima sa lucrare importantă a fost Vocabularium, publicată la Viena în 1816, compararea vocabularului maghiar cu 57 de alte limbi. Acesta conține, de asemenea informatii valoroase despre dialectul secuiesc din Transilvania. Gyarmathi murit în Cluj, la vârsta de 79 de ani.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte