tudorduică-transsylvanica.ro

Despre identitatea regională

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”, spunea Nicolae Iorga.

Aş adăuga că, un popor care îşi uită tradiţiile şi îşi pierde identitatea, va deveni un popor foarte uşor de condus şi de manipulat.

Iar noi, românii, cam suntem în această situaţie…Ne pierdem între un patriotism fără substanţă, care nu se bazează pe tradiţiile şi istoria noastră adevărată, ci pe clişee inventate sau falsificate de politicieni şi biserică, fără a ţine cont de substanţa reală a acestei naţii, de identităţile ei locale şi regionale…

De fapt, aproape în fiecare judeţ din România, există astfel de zone, regiuni, ţări, ţinuturi, cu identităţi vechi, cu tradiţii diferite, cu mentalităţi diverse.

Hai să dăm câteva exemple şi din din afara Ardealului.

În Vâlcea, păi oamenii de acolo sunt foarte diferiţi de olteni, de fapt o parte a lor nici nu sunt olteni, fiind în stânga Oltului. Dar şi cei din Oltenia propriu-zisă au tradiţii şi fel de a fi diferit de Oltenia tradiţională. La fel în zona Ţării Loviştei, apoi în Oltenia de Sub Munte, din Vâlcea până în Gorj sau Mehedinţi, ai senzaţia că eşti oriunde altundeva, numai în Oltenia nu…

Ăsta e farmecul României, această fantastică fărâmiţare. Mai evidentă în Transilvania, Partium sau Banat, dar la fel de prezentă şi în Oltenia, Moldova, Dobrogea, Bucovina şi chiar Muntenia…

Din păcate, politica statului român a fost mai mereu ostilă acestor comunităţi tradiţionale, în care vedeau un mare pericol, faţă de obiectivele dorite de el. Adică crearea unui stat omogen, cu 99% români ortodocşi, cu oameni identici şi fără personalitate, rupţi de tradiţii, de strămoşi, de orice îi lega de istoria lor…

Până nu vom înţelege că, pentru a fi un bun român, un bun cetăţean român, indiferent de etnie sau religie, trebuie să ne redescoperim pe noi înşine, ca ardeleni, moroşeni, bucovineni, dobrogeni, moţi, bănăţeni, musceleni, ceangăi, olteni, munteni, moldoveni, crişeni, pădureni, făgărăşeni, sătmăreni, etc, etc. nu vom putea merge înainte…

Aşa cum fac secuii, aşa cum fac saşii (chiar şi în diaspora, iar asta nu îi împiedică să iubească mai puţin Ardealul şi România, dimpotrivă), aşa cum au început s-o facă bucovinenii şi o mare parte a transilvănenilor.

Aşa cum o fac şi din ce în ce mai mulţi maghiari, ruteni, slovaci şi mai nou chiar şi ţigani, în anumite sate ardelene.

Când vom înţelege acest lucru, atunci vom fi iar un popor normal, cu respect față de cei diferiți şi plin de energie creatoare. Dacă nu vom înţelege, România actuală nu va mai exista.

E crunt ceea ce spun, dar pot să vă asigur că deja România nu mai este o ţară, în sensul european al cuvântului. Chiar dacă unii se cred buricul pământului şi fac spume la gură în fiecare zi, prin toate ziarele şi televiziunile posibile…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte