tudorduică-transsylvanica.ro

Despre nobilul Sigismund Pop de Șomcuta Mare/Nagy-somkúti Papp Zsigmond

Piața Teleki din Șomcuta Mare

Sigismund Pop de Șomcuta Mare/Nagy-somkúti Papp Zsigmond a fost un politician și nobil maghiar de origine românească, născut în 1817 în Șomcuta Mare/Nagysomkút/Großhorn, Districtul Chioarului/Kővárvidék/Kovarer Distrikt.

 
A studiat la gimnaziile din Beiuș/Belényes/Binsch și Oradea Mare/agyvárad/Grosswerdein. A studiat teologia, între 1834-1836 la Academia Regală Ungară/Magyar Királyi Akadémiá. Peste tot cu rezultate excelente.
El a fost hirotonit preot la 11 aprilie 1841, apoi episcopul greco-catolic Samuil Vulcan/Vulkán Sámuel/Samuel Vulkan l-a numit profesor la Școala de Gramatică din Beiuș.

Castelul Teleki din Șomcuta Mare

Din 1848 a activat ca politician. A fost ales parlamentar de Zărand(1848-1849) în timpul revoluției și de Năsăud(între anii 1864-1873) și căpitan suprem(főkapitány) al Districtului Chioar, între 1854-1864.

 
A scris „Predica pentru dominarea oalelor”, Pesta, 1847 (Sfânta Liturghie).
 

Castelul Teleki din Șomcuta Mare

El a fondat și a editat revista Concordia, care conținea pagini politice și literare, revistă ce s-a tipărit din 1861 până în 1871 în Pesta, revistă ce apărea cu alfabetul latin. A scris și la revista Amiculu poporului(săptămânal apărut între 1863 și 1870 tot în Pesta).

 

Castelul Teleki din Șomcuta Mare

Deși era reprezentantul autorităților imperiale a înțeles nevoia națională a populației covârșitor românești din districtul autonom Chioar, decretând limba română ca limbă oficială alături de maghiară, în 1861 și înființarea Gimnaziului Românesc Inferior în Șomcuta Mare, în anul 1862.

 
Fotografii vechi din Șomcuta Mare,
sursa http://hereditatum.ro/muemlekek/adatok.html?muemlek=4817
 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte