tudorduică-transsylvanica.ro

Despre Szalárdi János, istoric maghiar din Principatul Transilvaniei

Despre savanţi cvasianonimi…
 
Szalárdi János (23 iulie 1601, în Comitatul Szatmár/Sătmar/Sathmar -27 septembrie1666, oraşul Fogaras/Făgăraş/Fogarasch) a fost un istoric maghiar din Principatul Transilvaniei.

Fogaras/Făgăraş/Fogarasch sursa, http://ionitadorin.blogspot.ro/2013/07/cetatea-fagaras-2013.html

Fogaras/Făgăraş/Fogarasch sursa, http://ionitadorin.blogspot.ro/2013/07/cetatea-fagaras-2013.html

Szalárdi a fost numit ca unul dintre păstrătorii Arhivelor Transilvaniei din Gyulafehérvár/Alba Iulia/Karlsburg. El a servit şi ca secretar al Cancelariei transilvănene(1644-1649), în timpul domniei lui I. György Rákóczi/Gheorghe Rákóczi I/Georg I. Rákóczi, funcția de cancelar fiind vacantă încă din 1634, după moartea lui Kovacsóczy István. Mai târziu, Szalárdi a fost numit secretar al principelui Transilvaniei.
Deasemenea, el a participat la Dieta Transilvaniei/Erdélyi Dieta/Siebenbürgische Landtag din 1666, care l-a însărcinat cu colectarea impozitelor şi taxelor, în regiunea Partium şi în comitatele Kolozs/Cluj/Klausenburg, Doboka/Dăbâca/Doboka și Belső-Szolnok/Solnocul Interior/Inner-Szolnok.
 
Opera de căpătăi a fost „Cele nouă cărţi ale Cronicii Plângerilor”(Szalárdi János siralmas krónikája, reeditată după manuscrisul original de Kemény Zsigmond, Budapesta, 1853). O lucrare de referinţă pentru istoria Transilvaniei, după nefericita campanie din 1657, a lui II. György Rákóczi/Gheorghe Rákóczi al II-lea/Georg II Rákóczi.
 
sursa fotografii,
http://ionitadorin.blogspot.ro/2013/07/cetatea-fagaras-2013.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte