tudorduică-transsylvanica.ro

Despre unul din cele mai frumoase și bogate sate din Ardeal, Bungard/Baumgarten/Bongárd

Bungard, în dialectul săsesc Bangert, Bengert, în germană Baumgarten [in Altland, Königsboden], în traducere „Grădina cu Pomi”, în maghiară Bongárd, Bonyárd, județul Sibiu/Kreis Hermannstadt/Szeben megye, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen/Siweberjen.
 
Documentele vorbesc de existența unei plebanii(case parohiale catolice) în anul 1370. Prima atestare documentară a numelui este din anul 1429-vacante parochiali ecclesia in Pangarten Strigoniensis diocesis, villa Pangorten.
 
Între anii 1484-1485 satul a fost grav afectat de armatele otomane, fiind repopulat cu români mărgineni(1488-1508 Bomgarten walachi hospites) și cu sași din Gușterița/Hammersdorf/Szenterzsébet, între anii 1518-1520.
 
A făcut parte din Scaunul Sibiului/Hauptstuhl Hermannstadt/Szeben szék/Provincia Cibiniensis.
 
După 1550 au apărut și coloniștii bulgari bogomili(1607 erschienen sein die einwohner czu Bungartt als nemligen die Bulgary), care inițial au trecut la confesiunea luteran-evanghelică, primind și preot sas. După 1750, majoritatea bulgarilor au devenit ortodocși și s-au românizat aproape complet. Totuși, încă în anul 1921, mai existau 16 bulgari evanghelici…
 
În anul 1628 magistratul Sibiului acordă drept românilor să-și construiască o biserică(inițial din lemn), cu condiția să plătească decima preotului saxon și să contribuie financiar la întreținerea școlii.
 
Biserica de piatră a fost terminată în anul 1690. Din construcția inițială s-a păstrat doar turnul, iar nava bisericii a fost reconstruită în 1826.
În anul 1695 avem un document în limba română-Bongard; Adecă eu Ionu Imbrăuşu de în satu de în Bungaar…
 
În 1721 aveam șaizeci de familii de români și douăzeci de familii de bulgari, dar existau încă și sași. Satul era condus de un jude român. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea conducerea satului era paritară între români și bulgari(Bongárd (Baumgarten). Istum pagum inhabitent partim Valachicae partim vero Bulgaricae nationis possessionati nomines (bogumil-bolgár menekültek)).
 
În anul 1762 aveam 280 de ortodocși și 55 de evanghelici.
În 1850 mai existau câteva zeci de bulgari evanghelici și cca 20-25 de sași evanghelici. Ultimul preot evanghelic a plecat în 1903…
În anul 1910,  satul avea 803 locuitori , din care 796 români(inclusiv 15 bulgari evanghelici) și 7 germani; 763 erau ortodocși, 22 evanghelici și 17 greco-catolici.
 
În decursul secolului al XVIII-lea, unii bulgari din sat au plecat în satele Cergău Mare/Magyarcserged/Großschergied și Rusciori/Oroszcsűr/Reußdörfchen.
 
sursa fotografii,
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Bungard

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte