tudorduică-transsylvanica.ro

Din ciclul „Legende și mituri regățenești” despre Transilvania și Pământul Crăiesc(Pământul Sașilor)

 

Pornire…
‘Au fost împroprietăriţi( pe Pământul Crăiesc) doar maghiari şi saşi iar pe acele pământuri au fost obligaţi să muncească ţăranii români, în unele zone s-au chemat iobagi, în altele şerbi. În 1555 Dieta de la Târgu Mureş hotărăşte că românii nu au drept de denunţ…”

Bun, las deoparte primitivismul ideilor ce reies din comentariu…C-așa-s io, băiat bun(dau în tot ce-i românesc și în România, în toate postările mele, după cum se exprimă unii „patrioți constipați” despre mine)…

Câte enormități și minciuni găsim în doar câteva rânduri… Iobagi în scaunele medievale săsești? Asta se numește ilfovenism curat. În evul mediu, În Königsboden NU avea dreptul să locuiască nici un străin cu excepția sașilor, care erau net majoritari în satele și orașele crăiești. Documentele ne arată că această regulă a fost încălcată în multe sate, dar principiul rămâne…Fără iobagi.

Fotografia de astăzi prezintă un grup de trei ţărăni români, două femei şi un bărbat, din zona Sibiului (posibil din Topârcea) în costume tradiţionale. sursa http://renascendis.blogspot.ro/2014/09/

Oricine îndrăznea să se așeze într-o cetate sau localitate săsească era pârât de Nachbarvater vilicului sau judelui regal care avea drept de ‘JUS GLADII’!

Acest privilegiu NU era îndreptat împotriva vlahilor/românilor(sindromul autovictimizării și cel al cetății asediate funcționează perfect), ci împotriva nobililor care încercau să cumpere posesiuni în cetățile și orașele săsești pentru a le acapara apoi breslele, vecinătățile și zonele ‘intra muros’, pentru ca ulterior să transforme populația așezării în iobagi.

Au fost nenumărate certuri și războaie pe teritoriul Transilvaniei, discuții și parlamentări în Dieta Ardealului, între sașii privilegiați și casta nobiliară sau secui(după 1700-1750 și români) care doreau să abolească acest drept.

Cine a citit un pic de istorie serioasă, înțelege perfect la ce mă refer. Încerc să lămuresc și pe alții, care nu cunosc realitățile istoriei Transilvaniei.

În plus, majoritatea maghiarilor și o bună parte a secuilor, chiar și a sașilor, erau la fel de iobagi asemeni românilor.

La răscoalele de la Bobâlna, cea a lui Dózsa György sau Horea, ungurii, secuii, sașii au luat parte activ…La primele două răscoale secuii/maghiarii au avut chiar rolul predominant! Nu vlahii/românii…Degeaba le românizăm numele, lui Budai Nagy Antal și Dózsa György, ei tot unguri vor rămâne, în vecii vecilor…

Iobăgia a existat pe întreg cuprinsul Europei medievale și în epoca premodernă. Țăranii din Moldova și Valahia au fost cel puțin la fel de oropsiți de boierii greci, români, ruși sau de alte naționalități( bine, nefiind unguri sau germani, e de bine… )

Acest privilegiu saxon a dăinuit(cu multe scăpări, ca dovadă numărul mare de români(dar și ceva maghiari, secui, bulgari, aromâni și greci, țigani sau evrei) existenți, mai ales după 1650-1700 până la Iosif II care l-a desființat și-a permis și celorlalte etnii( secui, maghiari, români, etc.) să pătrundă și în orașele săsești din Sudul Ardealului.

Deci, în cadrul Universității Saxone NU au existat iobagi, în schimb sașii care locuiau în afara Pământului Crăiesc(și vorbim de câteva zeci de sate) erau tot la fel de iobăgiți față de nobili( care puteau fi, funcție de zonă, maghiari, sași, secui sau români) precum erau și ceilalți! Aaaa, că erau mai vrednici și mai organizați, mno, pățăști !!! Se vede cu ochiul liber, că în satele de iobagi sași totul era perfect organizat…Doar bisericile erau mai modeste…

Prezența românilor/secuilor/maghiarilor în scaunele săsești înainte de anul 1700 a fost mai degrabă o excepție. După 1781-1784 a devenit o regulă.

portretul unui cuplu de miri din zona Sibiului, realizat în jurul anului 1900. sursa, renascendis.blogspot.ro/2014/09/

Singura excepție notabilă, majoră, din ce știu eu, sunt cele două scaune filiale ale Scaunului Sibiu, respectiv Săliște și Tălmaciu, care erau predominat românești.

Mai lăsați istoria naționalist-romantică și naționalist-comunistă, când vorbim de evul mediu și epoca premodernă !!!

Uitați 90% din ce ați fost învățați la școală…Dacă nu o veți face, țara asta va rămâne, pentru eternitate, cu o mentalitate incompatibilă cu cea modernă, europeană…

Nu ungurii sunt inamicul. Acesta trebuie căutat, în primul rând, în mintea noastră…

sursa fotografii,
http://renascendis.blogspot.ro/2014/09/

Comments

  1. Virgil – Transilvania - mai 2, 2019 @ 9:16 pm

    Cam are dreptate CTP cand spune legat de viitoarea autonomie a Transilvaniei ca „nu de unguri mi-e frica pentru autonomie ci pentru faptul ca tot mai multi romani deja se gandesc la autonomiea Transilvaniei alaturi de unguri si ca s-ar putea sa o ia singuri spre Europa” vis-a-vis de politica damboviteana….

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte