tudorduică-transsylvanica.ro

Din gastronomia Transilvaniei-Fazan prăjit în zeamă dulce

 

Fazan prăjit în zeamă dulce
Sült fácán, melegen, édes lével
Gebratenen Fasan in süße Soßevia Gastronomicus Transylvanicum

Este o reţetă din cartea de bucate a lui János Keszei din anul 1680, dedicată principesei Anna Bornemissza soţia principelui Transilvaniei Mihail Apáffy, intitulată Egy új főzésrül (Despre noul stil de a găti ), carte care ulterior a fost publicată de Elemér Lakó cu titlul Bornemissza Anna szakácskönyve ( Cartea de bucate a Annei Bornemissza ) în 1983.

„Végy bort, ecetet, sáfrányt, narancsot, nádmézet, citromot, hogy jó sűrű legyen az nádméztűl. Hadd forrjon együtt. Jóízű lészen.”.

,,Pune vin, oţet, şafran, portocale, melasă, lămâie,ca zama să fie groasă de la melasă. Lasă să fiarbă împreună până devine gustos.”

Cea mai veche carte de bucate din Transilvania datează din secolul al XVI-lea şi a fost scrisă de un gastronom anonim, care a trăit într-unul dintre prosperele oraşe ale Ardealului.

Cartea se numeşte „Szakács tudomány”, ceea ce înseamnă „Arta gătitului”. După ce a călătorit pe la mai multe curţi imperiale, regale sau ducale ale Europei, după ce a gătit pentru nobili transilvăneni și maghiari şi pentru capete încoronate, bucătarul nostru anonim a scris o carte cu peste 900 de reţete care defineau marea bucătărie a epocii.


Reţeta refăcută pentru zilele noastre.

Se spală fazanul bine, se taie în două şi se presară din belşug cu sare,piper,rozmarin şi ulei (măsline,untură). Se pune la baiţ într-o pungă legată circa 24 de ore.Se scoate fazanul din baiţ într-o oală se prăjeşte puţin în grăsimea lui.

Într-o tavă se pun feliile de portocale şi de lămâie se toarnă puţină apă peste ele,după care se aşeză bucăţile de fazan prăjite anterior.

Vinul roşu se amestecă cu zahărul, şafranul şi oţetul până vom obţine o zeamă groasă ce se va turna peste fazan în tavă.

Se pune la cuptor până carnea devine moale.Această operaţiune se poate face şi prin înăbuşire, într-o oală de fontă cu capac.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte