Dreptul de proprietate este un moft în România…
Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, este un monument istoric și de arhitectură construit in sec. al XIII-lea şi situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii) din oraşul Bistrița/Bistritz, Nösen/Beszterce.

Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana
În secolul al XVIII-lea biserica a suferit o intervenţie majoră. În cursul renovării efectuate în stil baroc, s-a reboltit nava (în preajma anului 1772) şi s-a construit tribuna vestică cu scările aferente de pe faţada laterală. Tot atunci a fost înălţat şi corul, la nivelul superior al acestuia fiind amenajate ferestre; în cor s-a montat un altar baroc dedicat Sfintei Treimi; zidurile lăcaşului au fost încununate de o cornişă barocă, neîntreruptă pe toată lungimea faţadelor; pe faţada vestică s-a ridicat frontonul triunghiular şi clopotniţa cu coiful în formă de bulb; s-au efectuat renovări şi în clădirea mănăstirii. Aproximativ din aceeaşi perioadă datează şi cadranul solar de pe al patrulea contrafort al faţadei sudice.
Alte reparaţii au fost efectuate în 1847. În cursul acestora s-a construit probabil primul portic vestic, cel ce preceda construcţia actuală.

Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana
Biserica a fost cumpărată în anul 1895 de Parohia Română Unită din Bistrița, de la ordinul minorit, contra sumei de 35.000 coroane.
În 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite de către regimul comunist, întregul ansamblu a fost trecut în folosința Bisericii Ortodoxe Române.
În anul 2013 un proiect de modernizare a Pieței Unirii din Bistrița a fost blocat din cauza disputelor legate de dreptul de proprietate asupra ansamblului de clădiri.
În prezent sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița se găsește în fosta mănăstire minorită.