File de istorie medievală
La 10 decembrie 1389, la Radom(Małopolska, adică Polonia Mică), s-a încheiat tratatul dintre voievodul vlah Mircea cel Bătrân şi regele polon Wladislaw Iagello.
Între timp se concretiza ameninţarea otomană. Foarte posibil este ca o primă înfruntare a vlahilor cu turcii, să se fi produs în 1388. Atunci, turcii au atacat Tarnovo, iar Mircea a intervenit, peste puţin timp anexând şi Dobrogea (1391). Sursele bulgare susțin că Mircea a condus doar nominal Dobrogea.
În 1391, turcii au atacat Valahia, sub conducerea lui Firuz-Bey, iar în 1393 Mircea cel Bătrân a răspuns printr-o expeditţe la Karinovasi, în Bulgaria de azi.
Chiar dacă la început relaţiile principatului Valahiei Transalpine cu regatul Ungariei au fost tensionate, primejdia otomană a determinat o apropiere între ele.
La 7 martie 1395, la Brașov, Mircea cel Bătrân şi Sigismund de Luxemburg au semnat primul tratat de alianţă antiotomană din istoria sud-estului european.
Cu acest prilej, lui Mircea cel Bătrân i-au fost recunoscute titlurile de duce al Făgăraşului şi cel de ban de Severin.
Despotatul Dobrogei a fost creat în 1347( sursele bulgare dau anul 1337), prin despărțirea regiunii de Imperiul Bizantin.
Teritoriul respectiv, fusese anterior recucerit de către Imperiul Bizantin în 1362 de la Al Doilea Țarat Bulgar(sau Vlaho-Bulgar), șubrezit de invaziile tătarilor, cu ajutorul genovezilor.
Capitala despotatului a fost la Cărvuna (azi Kavarna, Bulgaria), iar cetatea domnească nu departe, la Caliacra.
Frontierele i s-au modificat de mai multe ori în decursul existenței. Componența etnică a populației a fost mixtă și a cuprins bulgari, tătari (aceștia din urmă, sosiți în 1224), greci, armeni, vlahi dicieni și genovezi (în porturi).
Dobrogea a intrat în 1391 sub stăpânirea Valahiei Transalpine (astfel că Mircea cel Bătrân se va declara despot al „Țării lui Dobrotici”) și s-a menținut în cadrul acesteia până la cucerirea otomană din anii 1418-1422, când a intrat în componența eyaletului Özi.
Acesta a avut sediul la Silistra și s-a întins de la Mesembria(Bulgaria) până la gura Nistrului.