tudorduică-transsylvanica.ro

Florian Medrea, un personaj de legendă

În Decembrie 1918, colonelul(era de fapt căpitan, la acea dată) Florian Medrea, supranumit Floriș,
membru al Partidului Naţional Român, adept şi cunoscut al lui Iuliu Maniu, ridică drapelul Regatului României, pe Prefectura din Alba Iulia*.
 
*Precizare făcută de Corneliu Coposu în interviul acordat lui Vartan Arachelian, pentru Televiziunea Română, în 1994.
A fost comandantul gărzilor naționale ce au asigurat siguranța orașului Alba Iulia/Gyulafehérvár/Weißenburg, în 1 decembrie 1918. 
”Florian Medrea este un personaj deosebit, este primul comandant al Gărzii Naționale de la Alba Iulia, un personaj cu o carieră și un destin vrednic de un film hollywoodian, un destin tragic sfârșit prematur, dar la timp pentru a scăpa de suferințele regimului comunist”, precizează Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

S-a născut în anul 1888 la Țelna/Celna/Keller, județul Alba. A absolvit Școala de cadeți în Austria, în anul 1904,  ca șef de promoție. A fost implicat în Primul Război Mondial din prima până în ultima sa zi, fiind și autorul unei invenții legate de podurile de pontoane, pe vremea când era Căpitan/Hauptmann la regimentul 1 bosniac/Bih IR.1..

Florian Medrea a devenit consilier militar al Consiliului Dirigent al Transilvaniei(a lucrat în colaborare cu dr. Ioan Suciu),  guvernul Transilvaniei condus de Iuliu Maniu. În această calitate, în anul 1919 organizează Corpul de voluntari Horea, o primă armată regulată a Transilvaniei, dar care nu a existat mult timp, intrând în efectivul Armatei Române când aceasta a ajuns în zona munților Apuseni, trecând Tisa. Iată și un document oficial, ce confirmă numirea lui Florian Medrea.

Comanda supremă a gardelor naționale române din Ungaria și Transilvania

Ordinul de zi Nr.4
Arad, 20 Noembrie 1918
1. Aprobare si denumire, Vice-colonelul Dr. Sebastian Brândusa, e împartit ca referent justitiar si are sa se prezinte la garda suprema în Arad. Aprob constituirea G.N.R. din comitatul Hunedoara. Punctul 3 sa se rectifice, comandant pentru cercul Brad, capitanul Sabin Banciu.
Aprob constituirea G.N.R. pentru Alba Iulia si jur si numesc de comandant pe căpit. Florian Medrea.

Între 1928-1934 a fost chestor în orașul Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.

A fost maior k.u.k. și colonel al Armatei Regale, avocat de prestigiu, fost prefect de Năsăud/Nussdorf/Naszód, în timpul dictaturii carliste(1939) și de Orhei(în 1941), pe vremea regimului antonescian, asasinat la Sebeș/Mühlbach/Szászsebes, în 1947, de către bolșevici( în biroul său de avocat, foarte probabil un act de răzbunare fiindcă a lucrat pentru Siguranța Română, în cadrul secției antibolșevice și antiiredentiste).

 Raoul Șorban emitea ipoteza că Florian Medrea a fost implicat în salvarea a mii de evrei, din Transilvania de Nord, ocupată de trupele maghiare, într-o discuție din anul 1943, cu unul din conducătorii evreilor din România.
 
Florian Medrea a fost căsătorit cu Hedwiga Buchrucker, fiica directorului minelor din Brad, cu care va avea două fete: Irina Medrea, devenită soția celebrului scriitor Petru Dumitriu(cu mamă din Secuime și tată bucureștean, născut în Banat, la Baziaș/Báziás/Baziasch/Базијаш) și Ileana Medrea, devenită campioană națională la aruncarea suliței.
 
A fost fratele stră-bunicului meu matern, fiind originar din satul Țelna/Celna/Keller, ce aparține de comuna Ighiu/Magyarigen/Krapundorf.
 
Nu cred că ar fi foarte fericit, să vadă ce a ajuns Transilvania lui mult iubită. De fapt, în anii interbelici și-a dat demisia din armată, scârbit de dezordinea și debandada pe care le-a găsit acolo…
 
Dezamăgirea elitelor unirii, la întâlnirea lor cu moravurile și mentalitatea politicienilor și cu dezorganizarea administrației din Vechiul Regat, a fost cruntă…
Unii nu s-au putut adapta niciodată, alții, dimpotrivă…
 
Se spune că, în timpul campaniei electorale din anul 1937, ar fi spus: pentru mine, e mai importantă majestatea sa poporul, decât majestatea sa regele…

Fișa biografică a lui Florian Medrea, comandantul gărzii care a asigurat paza orașului la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

sursa foto,

FOTO/VIDEO: Fișa biografică a lui Florian Medrea, comandantul gărzii care a asigurat paza orașului la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte