tudorduică-transsylvanica.ro

Friptura de Turda/Tordai pecsenye/Thorenburger Braten

Friptura de Turda(Tordai pecsenye)

Via Gastronomicus Transylvanicus,

https://web.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/posts/1545612668866816

 

Friptura de Turda se scufundă în negura legendelor. Cu trei secole mai în urmă, ea însoţea pe străbunicii noştri în zilele de târguri, devenind ,,hitul “ acelor evenimente. Friptura de Turda este un cotlet de porc, cu șoric cu tot, crestat și fript în untură încinsă bine până se rumeneşte, consumată caldă sau rece, cu pâine de casă cu cartofi şi castraveţi covăsiţi.

E o mâncare pe care n-o mănânci prea des, că dai de bai. Turda e vestită pentru sincretismul gastronomic româno-maghiar, prin contopirea într-un tot indivizibil a unor elemente provenite din domenii culinare diferite, o simbioză care a creat adevărate bunătăţuri culinare de succes.

Această mâncare are obârşii secuieşti, provenit de la secuii ce locuiau în satele din jurul oraşului Turda.

Culegător conştiincios şi zelos, Orbán Balázs a adunat – atât pe teren, cât şi în cursul cercetărilor desfăşurate în arhive şi biblioteci – un material documentar extraordinar de bogat despre universul obiceiurilor din Secuime.

Cartea sa ,,Oraşul Turda şi împrejurimile” (în maghiară Torda város és környéke), parte integrantă a operei monumentale ,,Descrierea Ţinutului Secuiesc din punct de vedere istoric, arheologic, natural şi al cunoştinţelor populare,, ( Textul pe site-ul Bibliotecii Naționale Széchényi din Ungaria), apărută în 1889, la capitolul XI spune că Turda este vestită pentru pogăcile sale cu scorţişoară şi cuişoare, pentru friptura de Turda şi femeile sale:

,,Este vestită pentru pâinea sa, atât pentru calitate, cât şi pentru mărime. Nicăieri nu găseşti o pâine atât de rumenită,, coaptă, pufoasă şi uşoară precum aici. Ambiţia femeilor este să facă dintr-o mierţă o pâine bună, bine coaptă şi uşoară. Binenţeles, la o pâine bună se serveşte o friptură pe măsură.

Friptura de Turda, care se pregăteşte în piaţă, în untură bine încinsă, este un unicat atât de recunoscut încât străinii care tranzitează oraşul cer să consume în restaurante această delicatesă. De un renume deosebit se bucură pogăcile de miere , coapte din făină de secară, cu un gust deosebit, sănătoase şi care se menţin mult timp fragede. Aceste pogăci doar aici şi la Târgu Secuiesc se fac, fiind deosebit de bine apreciate în târguri, cât şi de comercianţii care le distribuie în tot Ardealul.

Cred că, dacă englezii ar afla de acest produs, imediat l-ar folosi în alimentaţia zilnică de pe vapoare, deoarece termenul de frăgezime este aproape nelimitat. Frumuseţea femeilor din Turda este dintotdeauna bine cunoscută. atâtea femei frumoase nicăieri nu găseşti, atât din pătura intelectuală cât şi din cea populară “.

Ingrediente:

500 g cotlet de porc cu şoric (fleică)
10 linguri de untură
sare, piper,lapte

Mod de preparare:

Pentru o friptură bună de Turda ai nevoie de cotlet de porc, cât şapca unui ,,miliţian “( şi nu de oricare , ci din cele patru soiuri: Mangaliţa, Yorkshire, Landras sau Bazna, carnea aia ,,marmorată “, cu straturi de grăsime având o singură condiţie, ca animalele să fi fost crescute doar cu mălai şi ovăz.), de antricot sau de carnea de pe burtă pe care o tai în felii groase de 2,5 cm şi o crestezi pe lăţime în mai multe locuri.

Slănina nu o îndepărtezi. O laşi acolo şi nici şoriciul nu-l tai, doar o crestezi. Tot secretul, şpilul cum se mai zice pe la noi , e să laşi carnea în saramură (carnea înainte de prăjire se pune în saramură dintr-un izvor care venea din salina de pe deal.) sau se freacă cu piper şi sare grunjoasă mare, dură ţinut cât mai mult timp pentru frăgezire, apoi o iei şi o pui în lapte, unde o laşi de seara până dimineaţa.

Şi nu mai foloseşti alt condiment. Se încinge bine untura de porc, care musai să fie destulă şi proaspătă, într-o tigaie de fier , se azvârle carnea în ea şi se prăjeşte pe ambele părţi, până şoriciul şi slănina vor deveni crocante, iar carnea aurie.

Se serveşte caldă cu pită de casă prăjită în aceeaşi untură, cu castraveţi muraţi sau covăsiţi la soare dar nu înainte de-a drege un pahar de pălincă de prune.Se poate servi şi cu garnitură de cartofi piure şi varză roşie călită sau cu varză murată.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte