tudorduică-transsylvanica.ro

Guba(corn) cu mac/Mákos guba/Mohnpielen.

 

Guba cu mac este cunoscută de acum 300 de ani în istoria gastronomiei transilvane. Atestarea sa se face în Cartea bucătarului meseriaş, apărută în anul 1695 la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg ,, Misztótfalusi Kis Miklós ,Szakáts mesterségnek könyvetskéje “.

Faima ei a luat amploare datorită credinţei populare, că macul aduce succes și mulți bani pentru anul nou ce vine. Este foarte vestită și în Ungaria, Silezia(unde este denumită Makówki sau  Mohn Kließla)  sau Germania.

Foarte răspândit la toate cele trei comunități majore din Ardeal,  respectiv săsească, românească și ungurească.

Ingrediente:

• 6 chifle mari
• 1 litru lapte
• zahăr vanilat
• 3 ouă
• 150 g mac măcinat
• 80 g zahăr
• 50 g zahăr pudră

Mod de preparare:
Se pune la încălzit laptele. Se bat gălbenuşurile cu zahăr și se adaugă laptele.
Nu se lasă să fiarbă! Se adaugă și zahărul vanilat. Se amestecă macul cu zahărul pudră. Se unge o formă termorezistentă. Se taie chiflele în sferturi și se pun în forma termorezistentă. Se răstoarnă amestecul de lapte și se adaugă macul. Se dă în cuptorul preîncălzit să se coace pentru 25 de minute.


Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

 

sursa,

Gastronomicus Transylvanicum

tduica / decembrie 8, 2017 / Documente, Gastronomie ardeleană, Istorie Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: