tudorduică-transsylvanica.ro

În 27 martie 1676, s-a născut II. Rákóczi Ferenc/Francisc Rákóczi al II-lea/Franz II. Rákóczi/František II. Rákoci,

În 27 martie 1676, s-a născut II. Rákóczi Ferenc, în româneşte Francisc Rákóczi al II-lea, în germană Franz II. Rákóczi, în slovacă František II. Rákoci, în localitatea Borsi, în slovacă Borša, azi în Slovacia.
 
Rákóczi Ferenc(1676-1735) a fost un nobil maghiar și ardelean din familia Rákóczi, principe regent al Ungariei și principe al Transilvaniei. Printre cei mai bogați oameni din Regatul Ungariei, Rákóczi și-a folosit averea pentru a ajuta cauza desființării uniunii personale cu casa de Habsburg.

Întâlnirea dintre Esze Tamás şi II. Rákóczi Ferenc. Tablou de Veszprémi Endre.

Histoire Des Revolutions De Hongrie 1739.

 
Între 1703 și 1711, el a condus răscoala „curuților” împotriva dominației habsburgice din Ungaria (Războiul Curuților, în maghiară Rákóczi-szabadságharc, în germană Kuruzenkrieg).
 
Rákóczi Ferenc este considerat erou național în Ungaria, cu multe străzi și instituții numite după el în aproape toate localitățile din Ungaria.
 
La data de 7 iulie 1704 Dieta Transilvaniei, întrunită la Gyulafehérvár/Alba Iulia/Weißenburg, l-a proclamat pe Rákóczi Ferenc, ca principe al Transilvaniei.
 
Revolta antihabsburgică condusă de el a eșuat, autoritatea Casei de Habsburg în Transilvania și Ungaria fiind restabilită efectiv în anul 1711, prin Pacea de la Szatmárnémeti/Satu Mare/Sathmar.

Călăreţ curuţ…Kuruc lovas.

Castelul Rákóczi din Borsi-Borša, azi în Slovacia.

 
În armata lui Rákóczi Ferenc, au luptat sute de nobili români ardeleni şi din Părţile Ungureşti, mai ales maramureșeni, printre care şi vestitul Pintea.
 
Apropos de Grigore Pintea, el era de origine din Țara Lăpușului/Lápos vidéke/Laposcher Land, nu din Maramureș…
 
A fost fiul unor nobili lăpușeni din Măgoaja/Hollomezo/Raabenfeld, comitatul Solnoc-Dăbâca/Szolnok-Doboka vármegye/Komitat Sollnok-Dobeschdorf.

Biserica romano-catolică din Borsi-Borša, azi în Slovacia.

Biserica greco-catolică din Borsi-Borša, azi în Slovacia. Cca 35% din locuitori sunt ruteni greco-catolici…

Székesi gróf Bercsényi Miklós..

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte