tudorduică-transsylvanica.ro

Întrebarea secolului: Unde sunt reprezentați românii ardeleni în stema Transilvaniei

De câte ori postez, pe diferite pagini sau grupuri, stema Transilvaniei urmează, invariabil, întrebarea: dar unde sunt reprezentați românii ardeleni pe acea stemă ?
 
Cine nu a înțeles până acum, cât de stupidă este această întrebare, nu va înțelege niciodată de ce este Transilvania diferită…
 
Pun și eu o întrebare: unde sunt reprezentați românii ardeleni pe stema României ? Sau românii munteni, moldoveni, dobrogeni ?
Simbolurile de pe steme nu reprezintă etnii, ci doar categorii privilegiate. În Moldova sau Valahia privilegiați erau boierii, nu rumânii…
 
În urma Dietei din Sebeșul Săsesc/Melnbach/Mühlbach/Szászsebes, din 24 mai 1659, stema principatului Transilvaniei a fost sfâșiată, fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate, nobilii, sașii și secuii, preluând câte un simbol.
 
Nobilii vlahi/români ardeleni, nu puțini la număr, făceau parte din națiunea nobililor, deci erau pe deplin reprezentați pe stemă, fiindcă în evul mediu, etnia era foarte puțin relevantă, nu cum este, din păcate, azi…
 
Nobilii vlahi/români nu erau o forță în comitate, dar erau importanți în Banatul Montan(care peste 100 de ani a făcut parte din Transilvania), Făgăraș, Țara Bârsei, Năsăud chiar( unde aveau statut privilegiat pe Valea Rodnei), în Zarand, Maramureș, Chioar, Lăpuș, Codru, zona Beiuș și nu în ultimul rând în Hațeg…au avut nobilime locală, mică și mijlocie, unii au ajuns chiar aristocrați, au avut oameni liberi, etc. etc.
 
Dar, fără discuție, datorită unor condiții istorice specifice nu au fost prima roată la căruță…Ar fi culmea să ai complexe de inferioritate din cauza asta !!! Cum par să aibă unii…După 1700, odată cu unirea religioasă, rolul românilor a devenit, an de an, tot mai vizibil și important, după 1848, devenind o națiune politică modernă cu adevărat.
 
Astfel, nobilimea(majoritar maghiară) era reprezentată de acvila neagră, secuii de soare și lună, iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie (Transilvania/Siebenbürgen).
Acvila(pasărea turul) este reprezentată doar pe jumătate ca simbol al poziției de apărare pe care o are (ea însăși se află într-o cetate, fâșia roșie).
 
Această stemă a fost folosită de-a lungul secolului al XVII-lea de către principii transilvăneni, împreună cu blazoanele familiale.
Oficial, în Imperiul Austriac, stema Transilvaniei a fost instituită prin decret pe vremea împărătesei Maria Terezia, în 1765, la trei zile după ce Principatul Transilvaniei a fost ridicat de către aceasta la rangul de Mare Principat, pe 2 noiembrie.
 
În timpul Revoluției din 1848, reprezentanții românilor transilvăneni au protestat împotriva propunerii desființării autonomiei Transilvaniei, prin arborarea culorilor stemei Transilvaniei.
 
Ca o concluzie, stema nu reprezenta 85% din maghiari și români, și zeci de procente dintre secui și chiar sași, care nu beneficiau de privilegiile majorității secuilor sau sașilor, din Scaunele lor autonome…

Comments

  1. It is true? - iunie 6, 2018 @ 8:00 pm

    D-le Duica, din cate stiu eu, culorile din Stema Transilvaniei au devenit dupa 1848 culorile Tricolorului de azi.
    Pasoptistii romani ardeleni in 1848 au defilat sub aceste culori, sub aceasta stema impotriva deciziilor politice cu privire la Transilvania luate de catre Guvernul Revolutionar Maghiar, care a decis revenirea Transilvaniei in Ungaria, asa cum a fost ea inainte sa puna austriecii mana pe ea. Pentru romanii ardeleni Stema Transilvaniei a fost un simbol, in care, se pare se regaseau si ei, altfel nu s-ar fi folosit de el.
    Ulterior, in semn de solidaritate cu romanii ardeleni, aceste culori au fost preluate si incluse in Tricolorul extracarpatic, cu modificarile de rigoare.

    Reply
    • Victor - noiembrie 14, 2018 @ 10:53 pm

      Da, galben sau aur cu rosu sunt culorile domnitorilor valahi in heraldica veche si le regasim in toate Valahiile mai mari sau mai mici, de la Pind pana-n Moravia. Pajura ce o regasim pe stemele Munteniei, Transilvaniei, respectiv boul(bourul) Moldovei sunt simbolurile Legiunii V Macedonica ce a stationat in Dacia. La fel leul Olteniei si Banatului este simbolul Legiunii XIII Gemina. Aceste simboluri ne apartin noua valahilor si ai dreptate ca au fost preluate de revolutionarii ardeleni, deoarece se identificau cu ele.

      Reply
  2. Victor - noiembrie 14, 2018 @ 10:41 pm

    Acvila sau pajura e un simbol ce-l regasim impreuna cu boul sau bourul la Legiunea V Macedonica ce a stationat pe teritoriul acesta. Aceste simboluri au fost preluate in heraldica valaha, impreuna cu leul legiunii XIII Gemina, ce-l regasim in stema Olteniei si Banatului. Steaua si luna inseamna Crai Nou si le regasim si pe stema Valahiei sau Tarii Romanesti impreuna cu aceeasi pajura. Deci… ?

    Reply
  3. Bilaus András - octombrie 21, 2020 @ 10:37 am

    Spuneti-mi va rog frumos unde sunt reprezentați românii pe stema Moldovei, Bucovinei, Banatului, Valahiei sau Dobrogei? Din cand in cand prostia ar trebui sa doara!

    Reply
  4. Blazsani-Batto Gabriel - martie 18, 2021 @ 12:32 pm

    Acum, cu scuzele de rigoare, mie imi scapa ceva. Ideea de limba romana si romanism apare pe la 1848 cand cu trendul natiunilor care daca vorbesc aceeasi limba ar trebui sa fie acelasi popor, aceeasi tara si toate ineptiile de la acea vreme. Daca in Moldova locuiau moldoveni, in Valahia locuiau valahi in Transilvania de unde au aparut romanii? Nu erau transilvaneni?
    Iar faptul ca transilvanenii din Transilvania fiecare vorbeau trei limbi cel putin ne trimite la incadrarea de romani? Parca nu-i ok…

    Reply
  5. Daniel - aprilie 22, 2021 @ 4:56 am

    Acvila neagră (corvus), este preluată de pe stema familiei Corvin reprezentând putere și dreptate. Tot de pe stema familiei Corvin au fost preluate și soarele și luna reprezentând respect și toleranță.

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte