Ioan Huniade și legăturile sale cu Teiușul
Biserica romano-catolică din Teiuş, mai demult Tiuș, în maghiară Tövis, în trad. „Spini“, în germană Dornstadt, Dornen, în trad. „Spini“, alternativ Dreikirchen, în trad. „Trei Biserici“, în săsește Durnen, în sârbo-croată Тевиш – Teviš, județul Alba/Fehér megye/Kreis Weißenburg, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen.
Biserica a fost ctitorită de Ioan(Iancu) Huniade, în maghiară Hunyadi János, în germană Johann Hunyadi, în amintirea luptei pe care a avut-o cu turcii la Sântimbru/Marosszentimre, Szentimre/Emerichsdorf, Emrichsdorf, Sankt Emerich(în traducere Sfântul Emeric), în anul 1442.
În acel an, turcii otomani au atacat Transilvania. Sultanul Murad a trimis, împotriva lui Ioan Huniade pe Mezit, un militar foarte iscusit. Ioan Huniade a pregătit o armată în care au intrat mulți teiușeni, dar nu a reușit să țină piept puhoiului turcesc. Dar, Ioan și-a refăcut armata, a pornit împotriva turcilor reușind să-i învingă.
Între anii 1449-1450, în amintirea luptelor de la Sântimbru, Ioan Huniade a construit biserica romano-catolica și lângă ea o cetate(1454/1455 Constructio claustri Thewys), ca o recompensă pentru vitejia cu care au luptat locuitorii Teiuşului la Sântimbru(1450 ecclesiam sive capellam B.M.V. in castro oppidi Thyrus; Ecclesiam hanc gubernator de novo fundavit).
Din arhiva anului 1704, aflăm că Ioan Huniade a dat, pentru parohia din Teiuș, o moară și viile din Alba-Iulia/Gyulafehérvár/Karlsburg, a plătit suma de 4.000 de coroane, pentru biserică și 1.000 de coroane pentru altar.
Constructorului bisericii și cetății, Konradus Lapicida, Ioan Huniade îi dăruiește, în anul 1455, o șesime dintr-o moară din apropierea Brașovului(Brassó, Kronstadt). După moartea lui Huniade, cetatea Teiușului a trecut în posesia familiei Tövisi al cărei ultim membru, Tövisi Antal, a decedat la sfârșitul secolului al XVI-lea.
După moartea acestuia, regele Matia Corvin(fiul lui Ioan Huniade) dăruiește cetatea Teiușului familiei nobiliare Pongracz. Localitatea beneficia și de statutul de oraș regesc, având numeroase scutiri de dări, impozite, taxe vamale sau zeciuieli(1455 in oppido nostro Thywys., iar în 1464-civitate Thywys sz. kir. város).
La începutul secolului al XVI-lea, cetatea și moșia Teiușului au trecut în posesia familiei nobiliare Balassa, după cum aflăm din ordinul voievodului ardelean Szapolyai János/Ioan Zapolya/Johann Zápolya, din 26 octombrie 1515.