La 25 Martie 1646 s-a semnat Tratatul de alianță dintre principele Transilvaniei I. György Rákóczi și domnul Moldovei, Vasile Lupu.
La 25 Martie 1646 s-a semnat Tratatul de alianță dintre principele Transilvaniei I. György Rákóczi, în românește Gheorghe Rákóczi I, în germană Georg I. Rákóczi și domnul Moldovei, Vasile Lupu.

Principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi I, în maghiară I. György Rákóczi, în germană Georg I. Rákóczi

Domnul Moldovei, Vasile Lupu.
Vasile Lupu, de fapt Vasile Coci, supranumit Lupu, era albanez la origine, dar cu o solidă educaţie grecească. S-a născut în satul Arbanasi, lângă Veliko Târnovo, pe atunci în Imperiul Otoman, actualmente în Bulgaria, sat populat majoritar de albanezi. Există şi ipoteza originii aromâne, familia lui fiind emigrată din Epirul albanez, în Arbanasi.
Numele satului vine din albanezul Arbërës ori Arbanas, de unde a venit apoi în româneşte, prin intermediul limbii turce, cuvântul arnăut. Turcii le spuneau arnăuţi, albanezilor veniţi din Macedonia şi Albania, ca să-i deosebească de alte etnii…Erau comercianţi excelenţi, cu legături la Moscova, Sibiu, Braşov, Iaşi, Viena sau Cracovia.

Arbanasi-Арбанаси, lângă Veliko Târrnovo, Bulgaria, locul de unde a venit familia lui Vasile Lupu

Arbanasi-Арбанаси, lângă Veliko Târrnovo, Bulgaria, locul de unde a venit familia lui Vasile Lupu
Vasile Lupu a avut ambiții mari, gândindu-se și la stăpânirea Valahiei și chiar a Transilvaniei. Într-o scrisoare adresată Porții otomane, scria între altele că o treime din locuitorii Transilvaniei sunt români.
Sprijinindu-se pe turci, a început intrigile împotriva lui Matei Basarab, încă de la începutul domniei. Pe motivul că Matei nu voia sa plătească jumătate din suma cheltuită pentru uciderea grecului Kurt Celebi, care contribuia decisiv la numirile domnitorilor, a intrat în Muntenia în 1637 unde a ars și jefuit până la Râmnic. Matei, ajutat și de oștile principelui transilvănean Gheorghe Rákóczi I, comandate de János Kemény/Ioan Kemény/Johann Kemény, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.

Rákóczi vár, Szerencs, Ungaria. locul unde s-a născut Gheorghe Rákóczi I, în maghiară I. György Rákóczi, în germană Georg I. Rákóczi

Rákóczi vár, Szerencs, Ungaria. locul unde s-a născut Gheorghe Rákóczi I, în maghiară I. György Rákóczi, în germană Georg I. Rákóczi
surse,
http://biografii.famouswhy.ro/vasile_lupu/
RELAŢIILE POLITICE DINTRE ŢARA ROMÂNEASCĂ, MOLDOVA ŞI TRANSILVANIA ÎN RĂSTIMPUL 1601-1659, de Ștefan Andreescu.
link
http://www.bjmures.ro/bdPublicatii/CarteStudenti/A/Andreescu-RestitutioDaciaeII.pdf pag. 45