„Numai prin forţa comună a celor trei naţiuni ale ţării – maghiari, saşi şi români – au putut fi dobândite strălucitele victorii asupra turcilor”. Și despre satul Șibot.
„Monumentul de pe Câmpul Pâinii este important nu numai prin faptul că depune mărturie, pentru gloria noastră străveche, ci, în special, prin felul în care a făcut cunoscut că numai prin forţa comună a celor trei naţiuni ale ţării – maghiari, saşi şi români – au putut fi dobândite strălucitele victorii asupra turcilor”
Nagy Leopold, Cluj/Kolozsvár/Klausenburg,1862, în comunicarea sa, pentru aprobarea construirii monumentului…
Nagy Leopold a fost un intelectual ardelean din Orăştie/Broos/Szászváros, cel care are meritul principal pentru instalarea acestei statui în locul monumentului din 1820 distrus în timpul războiului civil din 1848-1849.

Büste von Pál Kinizsi, Bustul lui Pavel Chinezu, Kinizsi Pál mellszobra. Şibot, Unterbrodsdorf, Alkenyér.

Originalul suna așa „Kenyérmező Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi bán magyar vezérek nagy győzedelme az arszágduló törökön 1479. okt. 13-án Hunyádi Mátyás király dicső uralkodása alatt, 8.000 hazafi mellet 30,000 ellenség maradott a csatáteren. Magyar, székely, szász es ólah együt védelmezte a közös hazát. Az emlék költségeit kegyeletest utódoktól gyűjzötte dr. Miksa György. A fellálítást intézték: Hunyadmegye hatósága, s a megyei történelmi társaság 1886-ban I. Ferencz Jószef király áldásos uralkodása idejében. „Dicső múlt fénye ragyogjon át boldog jövend ő be!”
În 1929, sub atenta supraveghere a lui Nicolae Iorga, inscripţia maghiară de pe soclul statuii a fost schimbată cu una în româneşte. Nu ar fi nici o problemă, dacă s-ar fi respectat adevărul istoric, fiindcă a scrie că Paul Chinezu este un erou român(!!!!!!!), frizează ridicolul…
„Maghiari, saşi sau români, cu toţii au uitat că respectul pentru înaintaşi, trebuie materializat şi în fapte, nu doar în intenţii. Iar un prim demers util, ar fi refacerea unei tradiţii de comemorare în comun a eroilor Evului mediu transilvănean.
Jerbele cu tricolorul Ungariei, puse pe mormântul lui Ioan de Hunedoara la Alba Iulia şi cele cu tricolorul României, sprijinite pe monumentul cu bustul lui Paul Kinizsi de la Şibot, ar putea să însemne că – deşi fac parte din etnii opuse celor care-i cinstesc, urmaşii şi-i asumă, dar îi şi revendică, într-un mod care transcende astăzi nu doar istoria scrisă, ci şi naţionalitatea”.
Cristian Ioan Popa, istoric.

în Băcăinţi, se pot vedea nişte ruine, din câte ştiu eu, este vorba de turnul bisericii catolice a satului Bakay. A fost construită probabil în secolul al XIII-lea, sau poate chiar mai repede. Satul din jurul bisericii a fost distrus cu ocazia invaziei tătăreşti din 1241.
Câmpul Pâinii, în maghiară Kenyérmező, în germană Brodfeld, în turcă Ekmekoltağı este o regiune în sud-vestul Transilvaniei, între Orăștie și Sebeș, în apropiere de râul Mureș. Așezarea cea mai importantă este Cugirul(în maghiară Kudzsir, în germană Kudschir, în turcă Kuçir).
Nuume maghiar al râului Cugir este Kenyér (pâine), de unde numele Câmpul Pâinii. Regiunea se învecinează la sud cu Munții Șureanu, la nord cu Mureșul, la vest cu actualul județ Hunedoara și la est cu râul Sebeș.

Kenyérmező illusztrált képe az 1870-es kiadású Magyarország képek-ben című sorozatból. Az illusztrációt a szerkesztő Nagy Miklós készítette. Imagine din 1870 ilustrînd regiunea Câmpul Pâinii
În evul mediu populația din zonă a fost în mare parte formată din sași, dar astăzi majoritari sunt românii. Localitățile ce fac parte din această regiune etno-culturală sunt:
- Vințu de Jos (Unterwintz, Winzendorf, ung. Alvinc)
- Pianu de Jos (Deutschpien, Alsópián, Szászpián)
- Tărtăria (Tartaria, Alsótatárlaka)
- Săliștea (Tschora, Tschorren, Alsócsóra)
- Balomiru de Câmp (Belendorf, Ballendorf, Balomir)
- Șibot (Unterbrodsdorf, Alkenyér, Zsibotalkenyér)
- Vinerea (Oberbrodsdorf, Felkenyér)
- Cugir (Kutschir, Kudzsir)
- Aurel Vlaicu (mai demult Binținți, Benzenz, Bencenc)
- Pișchinți (Bißkins, Pischkintz, Piskinc)
- Vaidei (Weidendorf, Vajdej)
- Romos (Rumes, ung. Romosz)
- Gelmar (Jelmar, Gyalmar, Gyalmár)
Șibot, mai demult Jibot, în dialectul săsesc Britsderf, în germană Unter-Brodsdorf, Unterbrodsdorf[in Unterwaldes], în maghiară Alkenyér, Zsibót, a făcut parte din Scaunul Orăştiei, în germană Brooser Stuhl sau Stuhl Broos, în maghiară Szászvárosszék, cel târziu din anul 1349(in sedes Waras) când avem prima mențiune documentară.
Prima mențiune despre Șibot datează din anul 1281-Kener, Cogner, Kunertu, Alkunir. A fost un sat locuit de o populaţie romano-catolică, cel mai probabil maghiari şi saşi.
Între anii 1332-1334 vem pomenite numele mai multor preoți catolici-1332 sac. de Kunertu, Alkenier, 1334 Jo. plebanus de Kunertu.
După anul 1479, când a avut loc celebra bătălie de la Câmpul Pâinii, în germană Schlacht auf dem Brodfeld, în maghiară Kenyérmezei csata, satul a devenit, treptat, un sat de vlahi(români) liberi aparţinători de Pământul Crăiesc, în germană Königsboden, în maghiară Királyföld.
În anul 1773, existau 171 de familii, plătitoare de taxe şi impozite, ceea ce vorbeşte de la sine despre prosperitatea localităţii.
În anul 1900, satul avea 1.107 locuitori, din care 991 români, 59 ţigani, 43 maghiari şi 13 germani. 1.012 erau ortodocşi, 37 greco-catolici, 30 romano-catolici şi 20 reformaţi.
Biserica ortodoxă, una din cele mai interesante din actualul județ Alba, a fost construită în anul 1826. Există şi o micuţă biserică greco-catolică.
Musai de văzut biserica ortodoxă, construită în 1744, din satul aparţinător comunei Şibot, Băcăinţi, în maghiară Bokajalfalu, în germană Bocksdorf.
Tot în Băcăinţi, se pot vedea nişte ruine(ultimele 2 fotografii), din câte ştiu eu, este vorba de turnul bisericii catolice a satului Bakay. A fost construită probabil în secolul al XIII-lea sau poate chiar mai repede. Satul din jurul bisericii a fost distrus cu ocazia invaziei tătăreşti din 1241.
Monumentul dedicat lui Kinizsi Pál/Pavel Chinezul(de la Kinizsi și nu de la cnez, cneaz)/Paulo de Kynys şi bătăliei din 1479, a fost ridicat în anul 1889. La inaugurare, au ţinut cuvântări şi episcopul luteran şi preotul ortodox din sat, pe lângă oficialităţile statului austro-ungar.

Biserica ortodoxă din Băcăinţi, Bokajalfalu, Bocksdorf, judeţul Alba, a fost construită în anul 1744.

Biserica greco-catolică din Şibot, Unter-Brodsdorf, Alkenyér, judeţul Alba
surse,
HU https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/ErdelyHelysegnevTar-erdely-bansag-es-partium-torteneti-es-kozigazgatasi-helysegnevtara-1/telepulesek-1C9/s-1496/sibot-14CA/
GE https://de.wikipedia.org/wiki/Brodfeld
RO http://www.medievistica.ro/texte/tribuna/opinii%20libere/CampulPainii/CampulPainii.htm
bibliografie recomandată,
Ioan H. Ursu, Bătălia de la Câmpul Pâinii (1479), extras din „Revista pentru Istorie, Arheologie şi Filologie”, IV, 1, Bucureşti, 1913;
Ioan Haţegan, Bătălia de pe Câmpul Pâinii (13 octombrie 1479), în Apulum, XVI, Alba Iulia, 1978, p. 261-264; Idem, Pavel Chinezu.Timişoara, 1994;
Anton Dörner, Câmpul Pâinii într-un manuscris din veacul al XIX-lea, în Anuarul Institutului de Istorie, 2002.