tudorduică-transsylvanica.ro

O șansă aproape ratată: Cetatea Báthory/Báthory vár/Burg Báthory din Șimleu Silvaniei

O altă șansă, aproape ratată, din punct de vedere al restaurării patrimoniului dar și al turismului este Cetatea Báthory/Báthory vár/Burg Báthory din Șimleu Silvaniei, în maghiară Szilágysomlyó, (în traducere Șimleu Sălajului), în germană Schomlenmarkt.

Face parte din regiunea istorică Partium/Părțile Ungurești, mai exact din provincia Crișana/Körösvidék/Kreischgebiet/Kriszana.

 

Oraşul Șimleu, mai demult Şimleu, Şimlău, Şimleul Sălajului, Şimleul Sălagiului/Szilágysomlyó, Somlyó/Schomlenmarkt, Schomelmarkt, Schemlenmarkt, Schomlyo este atestat documentar din anul 1251(Watha filius Watha et povsa filius dyonisy… porciones suas in possessione Wathasomlyowa vocata habitas (Bunyitay I. 25)).

Istoria medievală a Şimleului este strâns legată de cea a familiei nobiliare Báthory.

Trebuie făcută distincţie între cele două ramuri ale familiei Báthory. Prima ramură îl are ca protagonist pe Ecsedi Báthori István/Ştefan Báthory I de Ecsed, cel care s-a aflat sub comanda regelui Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus şi care a fost voievod al Transilvaniei între anii 1479-1493. Statuia sa apare alături de alţi trei generali ai regelui, în ansamblul monumental Matia Corvin de la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.

Cealaltă ramură este cea a Báthoreştilor de Şimleu, cea care a dat mai mulţi voievozi sau principi ai Transilvaniei, dar mai cu seamă pe ilustrul Somlyai Báthory (Báthori) István/Ştefan Báthory/Stephan Báthory, rege al Poloniei şi Lituaniei.

La Şimleu Silvaniei au existat de fapt două cetăţi. Prima şi cea mai veche, este localizată pe Măgura Şimleului(Somlyó vára)…”o cetate nobiliară construită cândva în intervalul 1258-1319 de către nobilii din familia Pok, din Medieşu Aurit/Aranyosmeggyes/Schweizers.

Pe linie feminină cetatea va fi atribuită, la 1351, familiei Báthori( în urma căsătoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna). Va ră­mâne în stăpânirea lor probabil până către mijlocul sec. XV, când a fost abandonată în favoa­rea unei alte rezidenţe de la poalele înălţimii (Adrian A. Rusu, în ActaMP, 2, 1978, p. 98-100; Engel P., Archontológia. I, p. 415).”

 

Cea de a doua cetate este cea ale cărei ruine se mai păstrează şi astăzi în centrul oraşului, de fapt un castel, care exista cu siguranță în anul 1532.

Cel care avea să aducă faimă numelui Báthory în întreaga Europă a fost Ştefan Báthory de Şimleu, care între 1575-1586 a fost regele Poloniei şi Lituaniei. Astfel, oraşul sălăjean este unul dintre cele trei localităţi de pe teritoriul actual al României unde s-au născut capete încoronate, alături de Cluj (Matia Corvin) şi Sinaia (Carol al II-lea şi Regele Mihai).

În secolul al XIX-lea, dreptul de posesiune a ceea ce a mai rămas din cetate este transmis familiei Bánffy, care a dat-o în arendă oraşului Şimleu pe 50 de ani. Ulterior, aceasta intră definitiv în proprietatea oraşului.,

surse,
RO http://www.simleusilvaniei.ro/cetatea-medievala-bathory-2/
HU https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/ErdelyHelysegnevTar-erdely-bansag-es-partium-torteneti-es-kozigazgatasi-helysegnevtara-1/telepulesek-1C9/s-1496/simleu-silvaniei-14E1/
RO http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/S1/Simleu/Simleu.htm

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte