Personalități transilvane: Iuliu Coroianu, jurist și politician român din Transilvania
Iuliu Coroianu (n. decembrie 1847, Craidorolț/Királydaróc/Darholz, comitatul Sătmar, Partium- d. 29 martie 1927, Cluj/Kolozsvár/Klausenburg) a fost un jurist român din Transilvania, frate al Clarei Maniu.
Tatăl său, Dumitru Coroianu, a fost protopop român unit (greco-catolic) de Craidorolț între 1843-1853.
Iuliu Coroianu a efectuat studii de științe politice și drept la Oradea Mare/Nagyvárad/Großwardein, pe urmă la Universitatea din Budapesta, unde și-a luat licența în avocatură.
Și-a început cariera ca jurist la Șimleu Silvaniei/Szilágysomlyó/Schomlenmarkt.
În anul 1872 a ajuns subprefect în cercul Crasna din comitatul Crasna.
Din 1874 a activat ca avocat la Cluj. În această calitate a fost apărător în procesele penale deschise unor jurnaliști români.
În urma străduințelor sale, s-a înființat la Cluj, în anul 1886, instituția de credit și economii, Economul.
Din 1881, a activat ca membru în adunările (conferințele) alegătorilor români, ulterior a fost ales în Comitetul central al Conferinței alegătorilor români, din 1888.

Autorii Memorandumului Transilvaniei. Iuliu Coroianu este al doilea din rândul de jos (de la stânga la dreapta)

Membri ai Consiliului Dirigent – Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Alexandru Vaida Voevod, Ştefan Cicio Pop, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Aurel Vlad. Rândul de sus: Iosif Jumanca, Romul Boilă, Valeriu Branişte, Victor Bontescu, Dionisie Florianu, Ioan Suciu, Aurel Lazăr, Emil Haţieganu, Ion Flueraş
A redactat și prezentat la conferință un memorandum cu obiectivele Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria.
Între 1918-1920 a fost ministru al agriculturii în Consiliul Dirigent al Transilvaniei.
Căsătorit fiind(cu Cornelia, fiica preotului greco-catolic din Morlaca),Iuliu Coroianu s-a implicat într-o idilă cu frumoasa Dorina Raţiu, fiica lui Ioan Raţiu, preşedintele PNR. În august 1897, el s-a căsătorit cu Dorina Raţiu.

Clara Maniu și damele din Sălagiu
Însă, în iunie 1904, Dorina Raţiu a murit. Iuliu Coroianu s-a mutat apoi la Budapesta, unde a trăit în perioada 1907-1918, căsătorit cu Nyári Ana, o frumoasă unguroaică, cu care avut o fiică, Clara.

Clara Maniu (n. 10 ianuarie 1842, Bobota — d. 29 iulie 1929, Bădăcin) a fost președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene. Din căsătoria ei cu juristul Ioan Maniu au rezultat mai mulți copii, între care Iuliu Maniu, premier al României.

În anul 1919, el a devenit senator al noului stat România Mare. Deşi avea mai mult de 70 de ani, el a redevenit unul dintre cei mai apreciaţi lideri ai românilor din Transilvania.
Apreciază:
Apreciere Încarc...