tudorduică-transsylvanica.ro

Rasol de vițel cu sos vânătoresc/Borjú vadas mártással/Kalb Rasol mit Jäger soße

 

Rasolul de vițel cu sos vânătoresc se regăseşte în reţetele vechi de la curţile nobililor, ulterior fiind adaptat şi în bucătăria ,,muritorului de rând “ în funcţie de ce carne avea la îndemână bucătăreasa. În bucătăriile nobililor ardeleni era o rețetă aflată la loc de cinste.

Cunoaştem foarte multe versiuni cu multe combinaţii de fripturi înăbuşite din carne de iepure, fazan, scăprioară pui, limbă, etc. sosul vânătoresc rămânând baza, doar garniturile putem să le variem în funcţie de carne.

sursa, https://www.theopapa.hu/etel/magyaros-izek/vadas-marha-spagettivel-.html

Ingrediente:

• 1 kg. carne vițel ( vrăbioară )
• 3 morcovi
• 3 radăcini pătrunjel
• o ceapă
• o țelină
• usturoi
• sare, piper

Sosul vânătoresc:

• 1 lingură muştar
• 1 lingură făină
• sare
• piper
• 2 foi dafin
• 1 linguriță zahăr
• 3 linguri smântână
• o jumatate cană vin roşu sec
• unt

sursa, https://www.theopapa.hu/etel/magyaros-izek/vadas-marha-spagettivel-.html

Mod de preparare:

Într-o cratiță se pun bucățile de carne, morcovii, pătrujelul, țelina și ceapa tăiată mărunt. Se adaugă apă rece în oală cât să acopere conținutul și se lasă la fiert cu capac, la foc mic, până se fierb legumele şi carnea. Din zeamă se poate face o supă de viţel deosebit de bun.

Când e gata se scoate carnea întreagă apoi se taie fâșii subțiri sau groşi în funcţie de preferinţe. Legumele se strecoară, și se zdrobesc (pasirează) până obţinem o pastă. Într-o oală se pune 1 lingură zahăr și se caramelizează, apoi se adaugă 1 lingură unt, 1 lingură faină, muştar, zeamă de legume, legumele mixate, și se lasă la fiert amestecând continuu.

Se mai adaugă piper, foi de dafin, smântână, vinul roşu și se lasă să mai dea un clocot.până se obţine sosul vânătoresc. La sfârșit se adaugă carnea. Se serveşte cu macaroane, găluşte, fusilli, penne, farfalle, cartofi piure sau natur.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

sursa,

Gastronomicus Transylvanicus

tduica / ianuarie 6, 2018 / Gastronomie ardeleană, Istorie Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: