tudorduică-transsylvanica.ro

Reuniunea Corală Românească

În 16 noiembrie 1878, s-a constituit la Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben, Transilvania, Austro-Ungaria, Reuniunea Corală Românească, sub conducerea cărturarului ardelean Zaharia Boiu, după alte surse e vorba de Aurel Brote, Zaharia fiind doar membru fondator.

Sibiu, 1883

La început a avut 62 de membri activi. Prim-președinte a fost Aurel Brote, iar vicepreședinte Popovici Bărceanu. Între 1881-1899 dirijor a fost celebrul Gheorghe Dima.
 
Zaharia Boiu (n. 1 martie 1834, Sighișoara/Schäßburg/Segesvár – d. 24 octombrie/6 noiembrie 1903, Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben) a fost un poet și publicist, român ardelean, membru corespondent al Academiei Române (1890).
 
A fost primul absolvent român al liceului german din Sighișoara. El este cel care traduce faimosul Memorandum adresat împăratului Franz Joseph al Austriei, în 1892, iar fiul lui Zaharia Boiu, Olimpiu, este cel care va duce traducerea germană a Memorandumului, la Viena.
 
Zaharia Boiu a fost cel care, în 1861, a înființat prima școală românească la Sighișoara, unde a predat împreună cu învățătorii Ioan Țiței și Nicoale Damian.

Sibiu, 1912.

Sibiu, Str. Ocnei cu Podul Minciunilor , înainte de 1920.

 
sursa fotografii,
http://www.turism.sibiu.ro/album/displayimage.php?album=7&pid=24#top_display_media

tduica / noiembrie 16, 2017 / Istorie Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte