tudorduică-transsylvanica.ro

Săcel/Havasasszonyfalva/Frauendorf, vechi sat turdean și ardelean. 

Săcel, mai demult Secelu, Săcelu, Secel(scris și Szecsel, Szetsel) în maghiară Havasasszonyfalva, Asszonyfalva, Szecsel, în germană Frauendorf este un vechi sat turdean și ardelean.  Are în componență și un mic cătun de munte, denumit Muntele-Săcelului/Asszonyfalvahavas/Frauendorf-Gebirg. Aparține administrativ de comuna Băișoara/Járabánya, Kisbánya/Kleingrub.

 

A făcut parte, în evul mediu și perioada premodernă din comitatul Turda/Torda vármegye/Thorenburger Komitat și, uneori, din comitatul Cojocna(Cluj)/Kolozs vármegye/Komitat Kolos/Koloser(Klausenburg) Komitat(Torda vm. időnként Kolozs vm.; 1500 után határozottan Torda vm.; 1800, 1817 C. Thorda, in Inferiori Circulo, Processu Sz. Lászlóiensi; 1827 In Comitatu Thorda).

 

În anul 1652 ne apare ca parte a domeniului Cetății Gilăului(Castelul Bánffy)/Gyalui vár/Gyaluer Burg(Burg Gyalu)-Aszonyffalua…A Gyalui vártartomány része. Cetatea care se află azi la Gilău/ cel mai probabil a fost construită în secolul al XV-lea. Castelanul acesteia se menționează, pentru prima dată, într-un document din 1439.

În anul 1910, din cei 729 de locuitori, 682 erau români, 44 țigani și 3 diverși. 684 erau greco-catolici și 43 ortodocși.

Biserica de piatră din parohia Săcel s-a zidit între anii 1935-1937. În anul 1937 fa fost sfințită de episcopul greco-catolic Emil Hossu. Construcția a fost executată de către meșterul Cum Janos din satul Vlaha. Preotul paroh care a condus lucrările a fost Feneșan Vasile.

Biserica de lemn din filia Muntele Săcelului  a fost ridicată de comunitatea greco-catolică în anul 1940, fiind refăcută în anul 1960, după o puternică furtună ce i-a afectat structura.

 

HU-https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/ErdelyHelysegnevTar-erdely-bansag-es-partium-torteneti-es-kozigazgatasi-helysegnevtara-1/telepulesek-1C9/s-127A/sacel-12BF/
GE-https://books.google.ro/books?id=2oFgAAAAcAAJ&pg=PA66&lpg=PA66&dq=Burg+Gyalui&source=bl&ots=2ObaHqtG2C&sig=fTU0oG1ciHBnyfMX3Hxa7uDc-Hw&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjnxLbSjOfZAhVCIpoKHdn-AiMQ6AEIYzAO#v=onepage&q&f=false
RO-http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/L/Lita/Liteni.htm
RO-http://www.taracalatei.ro/atractii/cetatea-liteni-lita/
RO-http://protopopiatulortodoxturda.ro/225/
HU-http://mek.oszk.hu/02100/02184/html/#11

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte