tudorduică-transsylvanica.ro

Spáda János, faimos arhitect și constructor transilvănean

Spáda János( n. 10 decembrie 1877, în Cojocna/Kolozs/Salzgrub – d. 7 iulie 1913, în Cluj/ Kolozsvár/Klausenburg) a fost un faimos arhitect și constructor transilvănean, bunicul matematicianului Orbán Béla și al faimosului spadasin, matematician și profesor de fizică, Orbán László.

A fost cunoscut și ca John Spada. Tatăl lui, Spáda Domokos, era de origine italiană.

La începutul secolului al XX-lea, Spáda János și-a deschis un birou de arhitectură în Cluj, proiectând mai multe clădiri importante, din oraș, printre care și Palatul Spáda, clădirea Teatrului Național, clădirea Marianum de pe actuala stradă Horea, biserica reformată cu cocoș/kakasos templom din cartierul Mănăștur, colegiul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc/Székelyudvarhely/Oderhellen.

Din păcate a murit extrem de repede, ca urmare a unei infecții stupide.Multe din proiectele sale au fost concretizate de bunul său prieten Rátz Mihály, care dealtfel se va recăsători, în 1918, cu văduva acestuia.

 

Spáda a fost un membru activ al elitei clujene. A fost membru al Camerei de Comerț, al Consiliului Municipal, al Ghildei Artizanilor(președinte al ei), precum și al Asociației Industriașilor din Cluj.

Este înmormântat în cimitirul Hajongard/Házsongárd/Hasengarten din Cluj.

tduica / decembrie 10, 2017 / Istorie Transilvania, Personalități transilvănene

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte