Străbuni ardeleni
Stră-stră-stră bunicul meu matern, pe nume Nestor, a fost notar în Ighiu, în maghiară Magyarigen, în germană Grabendorf, comitatul Alba/Fehér vármegye/Komitat Weissenburg, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen. Urmele familiei Nistor merg până la conscripția din 1733. Familia fost de confesiune greco-catolică, ca majoritatea românilor ighieni de pe atunci.

stră-stră-stră bunicul meu matern, Nestor, notar în Ighiu. Vorbea cursiv, germana și maghiara…
Fiica lui, Maria, s-a căsătorit cu țălnarul* Medrea Ioan, zis a lu’ Muscanu, fiu de țăran înstărit, în ciuda opoziției familiei Nistor, care considera legătura inoportună, din cauza statutului social diferit.
Urmele familiei Medrea merg până pe la 1775. Medreștii au fost de confesiune ortodoxă, ca și cvasitotalitatea țălnarilor. Nu exclud posibilitatea venirii lor din Balcani, originea numelui Medrea venind de la grecul Demetrios, trecând prin varianta Simedrea.
Porecla de „a lu Muscanu”, vine de la o întâmplare hazlie. De la o ceartă, cu un alt țăran, pentru ceva iugăre de pământ aflate în litigiu, s-a ajuns la o încăierare, iar străbunul meu(era considerat o adevărată forță a naturii) l-ar fi strâns de gât pe acel țăran, iar acesta, a strigat atunci:
-Nu mai strânje Ioane, că tu ești mai rău ca muscalii în patrușopt… Ușor deformată, porecla de Muscanu, s-a păstrat până azi…
Din această căsătorie au rezultat 5 copii, Aurel, Dominic, Florian, Ioan și Niculaie, ultimul fiind stră-bunicul meu, care nu a făcut decât colegiul primar, păstrând averea familiei, ceilalți terminând medicina, dreptul, sau academia militară, cu excepția lui Ioan, care a rămas morar în Țelna…
* țălnar vine de la satul Țelna, în maghiară Celna, în germană Keller.

Străbunicii mei și bunicul meu matern, cu un fes bosniac, primit de la unchiul său , maiorul kuk Florian Medrea, care era genist într-un regiment bosniac…fotografie din vara anului 1918…