tudorduică-transsylvanica.ro

Supă de fasole albă boabe cu carne de porc afumată/Weisse Bonenkächen mit geselchten Schweinefleisch/Fehérpaszuly füstölt disznóhfusal

Gastronomia, mai ales într-o regiune multietnică ca și Transilvania, nu poate lipsi din descrierea monografică a unei etnii…

“Mâncăm pentru ca viaţa să fie mai frumoasă, mai colorată. Aici intrăm în cultură. De-aici, halitul devine cultură. Mucenicii, vinul, prescura sfântă, colacul de Paşte, pomana porcului. Toate arată că mănânci o bucăţică dintr-un simbol, iar bucăţica aia e, cu siguranţă, drumul tău spre ceruri.”

Radu Anton Roman

Este o supă săsească în care regăsim simplitatea, consistenţa dar și acurateţea gastronomică specifică acestei etnii ardelene. Gastronomia sașilor are în prim-plan supele, care nu lipsesc niciodată de la masa de seară.

Ingrediente :

1kg. carne afumată de porc
250gr. fasole boabe albă
6 linguri de orez
4 linguri de smântână
1 ceapă mică
pătrunjel verde tocat
sare, piper, oţet

Mod de preparare:

Fasolea boabe se lasă la înmuiat peste noapte în apă. Într-o oală cu 3l apă se pune la fiert carnea afumată , ceapa tăiată mărunt cu sare şi piper.

Când carnea s-a fiert se scoate din oală, strecurând o parte din zeamă într-o altă oală unde se pune orezul la fiert până devine moale.Fasolea cu zeama rămasă se freacă bine până devine pastă, peste care se toarnă zeama cu orez împreună cu carnea afumată. Se potriveşte cu smântână, sare, piper , oţet după gust. Servim cu pătrunjel verde tocat.

Na, Guten appetit ! Poftă bună ! Jó étvágyat !

P.S. Recomand spre citire,

Biblia culinară a sașilor – o istorie savuroasă

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte