Vargabeleș/Vargabéles/Vargabeles(Schusterstrudel)
Vargabéles sau mai pe româneşte, budincă de tăiţei cu brânză de vacă dulce, este un desert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern. Paternitatea sa este dată de o familie de gastronomi care avea, între cele două războaie, pe malul Someşului, un cunoscut local: Restaurantul Darvas din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.
Doamnei Eszter Darvas îi datorăm acest minunat desert. Alături de specialităţile de carne la grătar, dat fiind că domnul Darvas deţinea o măcelarie proprie, vargabéles-ul era aşa de apreciat de clienţi încât, se spune, vestea s-a răspândit şi veneau comenzi tocmai de la Budapesta, iar tăvile încă aburinde erau transportate cu avionul, spre a fi depuse la celebrul restaurant Gundel…
Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, vargabéles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transilvania/Erdély/Siebenbürgen şi în multe din restaurantele ei.
Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert gustos, uşor de digerat, consistent şi, mai ales, pe placul copiilor, cunoaşte astăzi o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.
Ingrediente:
300 grame smântână
500 grame brânză de vaci
200 grame unt
6 ouă
1 litru lapte
15 linguri zahăr
100 grame stafide
250 grame tăiţei
2 plicuri zahăr vanilat
4 foi de ştrudel ( opţional)
Tăiţeii se fierb în lapte, cu 3 linguri de zahăr şi un baton de vanilie. Se strecoară şi se lasă puţin la răcit. Separat, se bat galbenuşurile cu restul de zahăr, se adaugă smântâna,untul, stafidele înmuiate şi brânza de vaci. La sfârşit, se pun şi tăiţeii fierţi.
Deoparte, se bat albuşurile şi se amestecă cu restul compoziţiei.
Se unge tava, se pun două foi de ştrudel, se toarnă compoziţia de brânză şi se aşază deasupra celelalte două foi. Se coace la foc mai tare în cuptor 25- 30 minute până se rumeneşte deasupra.. Se presară, încă fierbinte, cu zahăr praf.
Via Gastronomicus Transylvanicum, o pagină pe care vă învit s-o vizitați.
Imi aduc aminte ca mama facea destul de des Vargabeles si era foarte apreciata. Si noi il facem insa tinant cont de varsta si afectiunile noastre, cantitatea de zaharuri si calorii este mult diminuat. La 250g taitei lati facuti de miiine ( aluatul intins si taiat la masina de taitei la nr.6) pun 25-30g unt (cu care ung vasul de jena), 250g branza de vaci amestecat cu 100g smantana 2 oua si 3! linguri de zahar, si 1-2 plicuri de zahar vanilat, apoi incorporez 100g stafide rehidratate si stropite cu rom STROH 40 grade. Pun jumatate de taitei (fierti cam 4min. in prealabil) in vas peste care torn branza si acopar cu taiteii ramasi. Torn apoi peste
ingrediente cam 100ml de lapte. Deasupara intind 100g smantana amestecata cu un ou si o lingura de zahar. Bag la cuptorul incins la 180 grade si dupa aproximativ 35-40 min (pana se rumeneste deasupra) este gata. O servim cu frisca sau inghetata si cateva fructe de padure presarate pe langa. 🙂
ce fain