tudorduică-transsylvanica.ro

Varză umplută de Ardeal/Erdélyi Töltöttkáposzta/Siebenbürgischer gefüllter Weißkohl

În anul 1695, apare la Cluj, prima carte de bucate tipărită în Transilvania, scrisă în limba maghiară, ulterior ea devine cea mai uzitată culegere de rețete culinare, un instrument de lucru răsfoit de cei mai buni bucătari și gospodine deopotrivă. Se poate afirma că „Cartea de bucate de la Cluj” din 1695 marchează epoca schimbării gastronomiei transilvănene.

Spicuind din această carte am găsit cea mai veche rețetă din Transilvania, de varză umplută, versiunea sarmalelor, originar din bazinului răsăritean al Mării Mediterane, cu denumirea de ,,Erdélyi Töltöttkáposzta”(varză umplută de Ardeal).

 

Ingrediente :

Pentru umplutură
1/3 carne de porc măcinată
1/3 carne de vită macinată
1/3 carne de curcan/pui măcinată
1 ceapă
1 ou
2 pumni de arpacaș
1 lingură de ghimbir ras
sare, piper
ardei și roșii proaspete
cană de vin alb
1 lingură de untură
2 căpățâni de varză murată

Mod de preparare:

Pentru umplutură se amestecă bine, carnea cu ceapa tăiată cubulețe, cu arpacașul, oul, ghimbirul ras, sare și piper după gust.

Se pun deoparte frunzele mari de varză murată și restul se mărunțește. Într-o oală de lut se ung marginile cu untură, iar la fundul vasului se pune varza mărunțită , ardei și roșii.

Se umplu foile de varză obținând o umplătură care se așează în oala de lut. Se toarnă o cană de moare și o cană de vin alb și oala se pune în cuptor timp de o oră jumate acoperit cu o farfurie.

După aceea se scoate farfuria și se mai lasă o jumătate de oră până partea de sus se rumenește. Se servește cu smântână. „Jó étek annak, aki szereti!” ,,Este o îmbucătură bună cui îi place” spune la sfârșitul rețetei…..

Nu uitați să vizitați pagina Gastronomicus Transylvanicus, unde veți găsi cele mai deosebite rețete din Ardeal.

https://www.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/

tduica / decembrie 18, 2018 / Gastronomie ardeleană, Istorie Transilvania, Regionalism

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: