Despre un savant transilvănean, istoric, colecționar și episcop, contele Ignác Batthyány
Despre un savant transilvănean, istoric, colecționar și episcop, contele Ignác Batthyány(cunoscut și ca Ignaz von Batthyány sau Ignațiu Batthyány).

Născut la data de 30 iunie 1741, în cetatea Németujvár (azi Gussing, Austria), din părinţi ce făceau parte din înalta aristocraţie (tatăl, contele Batthyány Imre, era preşedinte al Tabulei Septemvirale şi înalt funcţionar la Curte; mama, contesa Ana de Saurau – fiica guvernatorului Stiriei), Ignác Batthyány a ocupat înalta funcţie de Episcop a Marelui Principat al Transilvaniei (1780-1798), calitate în care, prin acţiunile sale de mecena, a iniţiat lucrări de restaurare a Palatului Episcopal şi a Catedralei Romano-Catolice; de asemenea, a modernizat orga Catedralei.

Veritabil savant al secolului al XVIII-lea, Ignác Batthyány este autorul a cel puţin 11 lucrări tipărite şi în manuscris (inclusiv transcrieri şi fişe după documente aflate în arhivele austriece şi italiene).
Cea mai importantă operă a sa, nu numai în calitate de mecena, este însă Institutum Batthyaniani, care includea o Tipografie, un Observator astronomic şi o Bibliotecă devenită în scurt timp celebră, datorită valorilor de patrimoniu mondial pe care le păstrează.
În prezent, în bibliotecă se păstrează 50.000 de cărți, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise și aproape 600 incunabule.

Cele mai vechi incunabule din colecția bibliotecii sunt:
Summa de casibus conscientiae a lui Astesanus de Ast (1466).
Epistulae heroides de Ovidiu (1494),
Opera lui Homer (1488, prima ediție),
Comoediac de Aristofan, (1498),
Opera Graece de Aristotel, (1495-1498) în cinci volume,
Historiae Romanae Decades de Titus Livius, (1469).
Între cele mai vechi lucrări din colecție se numără și De sacramentis, de Nicolaus Olahus (Viena, 1561), Palia de la Orăștie (Orăștie, 1582), și o parte din Codex Aureus, cu evangheliile lui Matei și Marcu din secolul al IX-lea.

surse,
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_Batthyaneum
https://hu.wikipedia.org/wiki/Batthy%C3%A1ny_Ign%C3%A1c
http://plaiuluminatu.ro/articol–93–14–1511–Ignatiu-Batthyani-sarbatorit-la-Alba-Iulia-la-270-de-ani-de-la-nastere.html
http://dilemaveche.ro/sectiune/dilemateca/articol/batthyaneum
Neretrocedată de stat către Episcopia Romano-Catolică din Alba Iulia. Evident.
nici nu cred că va fi retrocedată prea curând, din păcate…
Odată a fost retrocedată prin lege în 1998. Se interpretează în fel și chip textul testamentului episcopului Batthyány Ignác, pt. a crea o bază juridică în vederea confiscării acestui tezaur cultural de o valoare inestimabilă de către statul român, cu toate că experții externi au confirmat că testamentul vorbește despre enoriașii catolici din Marele Principat al Transilvaniei, parte a Imperiului Habsburgic. Este o japcă clasică, rușinoasă și nedreaptă !