tudorduică-transsylvanica.ro

Ciorbă ardelenească de văcuţă cu gârteni/Erdélyi csorba borjúhúsból lúdgégetésztával/Siebenbürgische Rindfleischsuppe mit Schneckennudeln

 

Melcişorii sau gârteni sunt cunoscuţi şi sub denumirea de cigăi sau cigaşi, provenită din numele maghiar – csiga tészta, prepararea melcişorilor la nunţi şi la diferite zemuri de văcuţă sau găină, fiind un obicei tradiţional întâlnit şi pe teritoriul Ungariei.

În Transilvania cel mai frecvent folosit este în zona nord vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Baia Mare). Prima atestare documentară apare în cartea de bucate ale lui Zilahy Ágnes din 1892 „Valódi magyar szakácskönyvben” Adevărata carte de bucate ungurească ! afirmând că melcişorii,, sunt deosebit de gustoşi folosit din timpuri străvechi în zemurile de găină “.

Ingrediente ciorbă: 500 g carne de vacă ( viţel ), 100 g morcovi, 100 g pătrunjel, 100 g ţelină, 200 g mazăre verde decorticată, 200 g fasole verde, 150 g ardei gras ( de mai multe culori ) , 250 g roşii, 250 g smântână, 40 ml oţet (borş)

Ingrediente pentru gârteni: 2 ouă, 200 g (1 cană) de făină, puţină sare (opţional). Pentru prepararea gârtenilor se foloseşte aluatul clasic pentru tăiţei de casă.

Preparare:

Carnea se taie bucăţi, se pune la fiert în apă cu sare iar după ce a dat în clocot se spumează cât este nevoie.. După circa două ore se adaugă zarzavatul tăiat rondele, ardeii graşi tăiaţi julien, fasolea verde tăiată bucăţi şi mazărea decorticată. Din făină, ouă, sare şi puţină apă se prepară un aluat tare, care se întinde pe o planşetă în foaie subţire, se taie în pătrăţele mici având latura de 4 cm.

Se rulează pătrăţelele pe un băţ rotund cu un diametru de 6 mm, rularea se începe de la un colţ al pătratului. Se lasă gârtenii să se usuce o oră, după care se pun în ciorbă. Roşiile se curăţă de coajă şi seminţe, se taie bucăţele şi se adaugă la ciorbă odată cu smântâna ( opţional ) şi oţetul ( borş). Se mai lasă să fiarbă timp de 10 minute, se potriveşte gustul de sare şi se dă la o parte. La sfârşit se pune verdeaţa tocată mărunt..

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

via Gastronomicus Transylvanicus

https://web.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/posts/1538498982911518

tduica / decembrie 14, 2017 / Gastronomie ardeleană, Regionalism, Relații interetnice

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte