tudorduică-transsylvanica.ro

Despre Carol Telbisz (maghiară Károly Telbisz, germană Karl Telbisz, bulgară Карол Телбиз)

Carol Telbisz (maghiară Károly Telbisz, germană Karl Telbisz, bulgară Карол Телбиз), n. 19 noiembrie 1854, în Cenad/Csanád/Tschanad/Čanad – d. 14 iulie 1914, Timișoara/Temesvár/Temeschwar/Темишвар, a fost primar al municipiului Timișoara (1885-1914).
 
Născut din părinți bulgari, Telbisz a fost absolvent al Facultății de Drept din Budapesta și doctor în drept administrativ al Universității din Viena.
 
În 1885, la doar 31 de ani, Telbisz devine primar al Timișoarei pentru patru ani, dar mandatul îi va fi prelungit până în 1914, când se îmbolnăvește și moare.
 
Timp de aproape trei decenii cât a condus Primăria (1885-1914), el a reușit să aducă orașul Timișoara la cele mai înalte standarde europene, transformând orașul în unul din cele mai frumoase orașe ale Austro-Ungariei.
 
Datorită calităţilor sale recunoscute, Telbisz a fost înnobilat cu titlul de “nemeş”, sub numele Carol Telbisz de Obesenyo. Cariera sa în această funcţie este cea mai longevină din toată istoria Timişoarei.
 
Administratia Telbisz decide la sfârşitul secolului al XIX-lea demolarea vechilor fortificaţii. Înainte de toate, s-a întocmit un plan urbanistic după modelul metropolelor occidentale.
 
Timişoara a fost gândită atunci sub forma actuală: cetatea a fost înconjurată de cartiere, bulevarde mari, reţea de canalizare şi alimentare cu apă. Sub conducerea primarului Telbisz, vechiul tamvai cu cai a fost înlocuit cu tramvaiul electric.
 
surse,
http://www.evz.ro/carol-telbisz-primar-la-31-de-ani-710857.html
http://adevarul.ro/locale/timisoara/careul-asi-primarilor-transformat-timisoara-mica-viena-1_511d84b9344a7821183fa226/index.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte