tudorduică-transsylvanica.ro

Partid regional, da sau nu ?

 

a1

 

 

 

Dacă unii vor o Transilvanie omogenizată, e dreptul lor, aşa cum este și dreptul meu să îmi doresc o Transilvanie interculturală, plurireligioasă, tolerantă, multilingvă, cu oameni care să ştie cine sunt, de unde vin şi ce au de făcut, de acum înainte.

Iar deciziile privind viitorul lor să nu le mai ia tot felul de politruci, care din 1947 încoace, nu fac altceva decât distrug însăşi esenţa acestui popor…

Aceste decizii să aparţină comunităţilor locale și regionale, fiindcă până una alta, ei plătesc impozitele din care se fură cu sutele de milioane de euro, de cei care strigă în gura mare, „Mândri că suntem români”!!!

Ce-aţi zice dacă, pe un mare procent dintre locuitorii judeţelor din Transilvania şi Banat (un sondaj din 2015, făcut de agenția lui Vasile Dâncu în 14 județe ardelene, ar fi dat cca 70% pro autonomie financiară și administrativă), îi interesează o autonomie financiară și administrativă a Transilvaniei şi Banatului?

Autorităţile din Bucureşti cred (sau doar se prefac că ar crede), că orice mică dorinţă de autonomie a locuitorilor din Transilvania sau Banat, ascunde în spate interesele obscure ale partidelor maghiare, ale maghiarilor în general, ale saşilor sau şvabilor. Dar niciodată nu admit că ar putea fi şi dorinţa multora din românii ardeleni sau bănăţeni. Posibil a majorității lor, oricum nu sunt puțini deloc…

Ce-ar fi să le demonstrăm care este realitatea şi că lucrurile nu prea stau aşa cum susţin politicienii centralişti?!

Cum ar fi să îi informăm sus şi tare, că există români (tot mai mulţi şi nu doar în Transilvania sau Banat) care speră la o autonomie faţă de centralismul excesiv, practicat de politicienii din Bucureşti şi de slugoii lor din toate regiunile?

 

 

 

 

 

sursa fotografie,https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1094093070612956&set=a.213430335345905.54073.100000368217632&type=3&theater

1. Voi ce părere aveţi despre o eventuală autonomie financiară și administrativă a Transilvaniei și Banatului?

Dar a tuturor regiunilor din România?

2. Credeţi că ar fi benefic pentru comunităţile noastre locale şi pentru România în general, ca să existe şi un partid regional, care să reprezinte interesele plătitorilor de impozite, din Transilvania şi Banat ?

Sau ar fi mai bine ca acest partid să susțină autonomia financiară și administrativă a tuturor regiunilor din România ?

3. Cum s-ar putea structura un asemenea partid, fără a fi infiltrat de politrucii regionali și locali actuali ?

4. Credeţi că s-ar putea realiza o alianţă între partidele şi organizaţiile autonomiste ale maghiarilor, românilor şi germanilor ?

5. Există oare suficientă încredere între noi ?
Există oare suficient curaj ?

Tudor Duică


tduica / februarie 20, 2016 / Regionalism

Comments

  1. tibor szilagyi - februarie 21, 2016 @ 12:38 pm

    pct.1-da,de acord cu autonomia tuturor regiunilor istorice
    pct.2-da,de acord cu partide regionale
    pct.3-cam greu ,dar nu imposibil .candidatii sa fie sub 50 de ani ,cu trecut imaculat !!
    pct.4-daca se vor gasi oameni care gandesc ,da!!
    pct.5-aici mai e de lucrat !!

    Reply
  2. Cristian - februarie 21, 2016 @ 12:58 pm

    Draga Tudor,

    Atat eu cat si majoritatea cunostintelor mele ne dorim autonomie administrativ-financiara sau macar financiara,baiu ii ca nime nu ni le da numa ase din simpatie pentru ardeleni sau banateni.
    Discutam in noiembrie cu un coleg din Timisoara,membru al unui partid bucurestean,despre autonomie. Intrebarea lui a fost:”Da ne luati si pe noi?”. Tot el imi spune ca partidul banatenilor este o gluma pentru ca tocmai banatenii nu-l sustin. Aceeasi problema si aici in Ardeal…ungurii voteaza UDMR-ul – partid bucurestean,nemtii voteaza Forumul german care se aliaza cu UDMR-ul,restul sau mai bine zis grosul voturilor se impart intre PSD si PNL. Votam toti pentru bunastarea si linistea Bucurestiului,prea putini isi dau seama de greseala. Ardelenii si banatenii au nevoie de un partid este clar…urgent!
    Sunt sigur ca multa lume ar sustine un astfel de partid atat moral cat si financiar,atat in Romania cat si in afara granitelor.

    Va salut cu respect!

    Cristian

    Reply
  3. Josef - februarie 21, 2016 @ 2:32 pm

    Voi răspunde punctual.
    1. Ar readuce aceste zone, încet dar sigur, la nivelul de dezvoltare al unei țări europene, readucându-i rangul cuvenit.
    2. Este, la aceasta oră, părerea mea, singura cale spre a avea o reprezentare a intereselor comunităților acestei/acestor zone.
    3. Nu am răspuns la aceasta întrebare…, sunt doar un biet inginer, prea naiv pentru asemenea probleme de politică.
    4. Da, sau cel puțin așa sper… așa ar fi normal, chiar dacă nu cu toate, mai ales cu cele extremiste nu. Dar acestea nici nu ar putea aduce nici un beneficiu, din contra. Rămâne întrebarea cât de extremist este ardeleanul…
    5. Sper că da, dar pot vorbi doar ăn nume propriu despre încredere și curaj. Curajul este necesar mai mult pentru inițierea unor demersuri. Nu știu a cui este expresia, dar se cam potrivește: ”alege-ți un grup de oameni, așează-te în fruntea lor și condu-i”

    Reply
  4. Hans Alzner - februarie 21, 2016 @ 5:47 pm

    Sînt convins cã o autonomie administrativã financiarã ar fii solutia pentru bunãstarea tuturori cetãteni în regiunile în care trãiesc!
    Centralizarea în actuala formã este un esec!

    Reply
  5. Marian Uram - februarie 21, 2016 @ 6:07 pm

    Da

    Reply
  6. Lucian - februarie 21, 2016 @ 6:41 pm

    Partidele regionale și regiunile vor fii viitorul , trecutul a încercat să ne niveleze pe toți indiferent de tradiții și obiceiuri, eșecul îl vedem la tot pasul, o țară în care nu am reușit să eradicăm noroiul , atât fizic cât și moral, acest lucru vine de la sistemul administrativ care a fost și este unul nepotrivit ptr o țară născută din provincii care aparțin de culturi diferite, nu cred că sistemul centralist francez era soluția în România, în plus un sistem centralist pus în practică de politicieni cu apucături fanariote cu îndeletniciri cleptomane nu poate da roade , din nefericire ptr toți cetățenii ei această țară a perpetuat și ridicat hoția și minciuna la rang de politică de stat, indiferent de regimul politic de la vreun anumit moment al scurtei sale istorii.

    Reply
  7. Keresztes Laszlo Endre - februarie 21, 2016 @ 7:02 pm

    1.. DA , de acord cu autonomia Transilvania+Banat+Crisana+Maramures
    2. DA evident.
    3. Greu , numai cu ajutorul tineretului (limita de 50 de ani mi se pare rezonabil)
    4. UDMR foarte probabil, alte partide maghiare cu program mai radical mai greu in prima faza. Germanii foartre probabil, Numai sa nu apara partidele fanatice ca PRU
    5. Increderea trebuie dobandita , au fost destui care au promis multe , si de fapt isi construiau interesele personale.
    Acesta a fost visul meu de o viata lunga (relativ, 61) Parerea mea ca dl Sabin Gherman ar fi necesar in orice astfel de initiativa

    Reply
  8. Csaba de Apafi. - februarie 21, 2016 @ 7:41 pm

    Eu si asa má simt doar Transylvan,. De sute de ani, Pelergrinul modern al lui Ion C. Drágusanu.
    Cu respect- Csaba de Apafi.

    Reply
  9. Lázár Róbert - februarie 21, 2016 @ 7:48 pm

    1. a. Ar fi necesară. b. De ce nu!?
    2. Da, ar reprezenta interesele locale sau cel puțin regionale.
    3. Din oameni cu dragoste pentru regiunea lor și fără interese meschine.
    4. Da, adevărații patrioți ardeleni se înțeleg bine.
    5. a. Cred că da. b. Încă nu destul, din păcate.

    Reply
  10. LAZAR - februarie 21, 2016 @ 7:49 pm

    DA ,de acord cu autonomie administrativ financiara a regiunilor istorice. Asta nu se poate realiza decat cu un partid regional sau o organizatie regionala puternic sustinuta de comunitati si de actuale partide sau organizati pentru a reusi.Incredere si curaj trebuie sa gasim fiind ca stim cum va reactiona sistemul centralist si nu numai.

    Reply
  11. Fülöp Endre - februarie 21, 2016 @ 9:29 pm

    1). absolut de acord, inclusiv cu autonomia tuturor regiunilor istorice/neistorice
    2). partidele regionale devin partide separatiste in mod automat (cand din Ceylon s-a facut Sri Lanka, cum sa formezi un partid Sri Lanka?). Ideologia lor de baza ar deveni: lupta cu Bucuresti-ul. Si Ardealul trebuie sa aiba partide cu ideologii capitaliste, liberale, socialiste, ecologice, etc… dar etica lor ar trebui sa fie una mult mai ridicata nivelului actual national.
    3). si sa-si ia nasterea un partid regional, el ar trebui format nu pe majoritati electorale, ci pe capacitati, pe ideologii, pe ideea de reprezentanta electorala. Indiferent de origine etnica. Un politician roman cu gandire progresiva poate reprezenta alte etnii, ca si invers.
    4). din principiu da, dar am avea nevoie de politicieni patrioti locali adevarati.
    5). Ca sa avem curaj destul, trebuie sa avem incredere destula. Asta e deocamdata partea un pic subreda. Romanii sunt majoritari, dar Ardealul a fost invadat de altii, din alte regiuni, veniti ca colonisti. Daca ajungem sa rezolvam acest punct 5, restul va merge mult mai usor!

    Reply
  12. Sorin Costrut (Nikolaus Olahus) - februarie 21, 2016 @ 10:36 pm

    1-Da, pentru toate regiunile istorice ale Romaniei
    2-Da. Un partid transilvanean, care sa sprijine aceasta idee privind descentralizarea intregii tarii si sa sustina si alte partide regionale. Sa se coordoneze si sa sustina o platforma de baza, unanim acceptata de catre toate partidele regionaliste.
    3-Folosind un ciur des, adica sa nu fie propulsati liderii, decat dupa o declaratie pe propria raspundere in fata unui notar, ca apoi sa fie pusi sa jure in fata unui ,,consiliu dirigent”, fiecare dupa credinta lui, iar daca este ateu, sa jure pe steagul regiunii, cu mana la inima, filmat si inregistrat.
    4-Un partid regional, care sa-i cuprinda pe toti, cu o conducere prin rotatie. Cred ca ar trebui sa luam taurul de coarne si sa aratam ca suntem impreuna, fara sa ne pierdem in detalii inutile. Nu prea avem timp ! Ar trebui sa aratam maturitate !
    5-Increderea este obligatorie, iar curajul imperios necesar !

    0

    Reply
  13. yan - februarie 21, 2016 @ 10:56 pm

    Parerea mea este ca ar fi bine sa avem si noi un partid adevarat romanesc .

    Reply
  14. Horatiu Paltan - februarie 22, 2016 @ 6:42 am

    Buna Tudor! Am sa raspund scurt dar la obiect.
    Autonomia Transilvaniei si Banatului este foarte binevenita si necesara deoarece ar stimula economia locala si ar motiva si celelalte regiuni sa se descurce singure, sa fie mai creative si mai muncitoare. Transilvania si Banatul sunt motorul Romaniei de astazi si chiar daca se produc procentual ceva mai putini bani decat in axa economica din sud, aici se merge pe profit si eficienta in munca, in timp ce la Bucuresti se merge pe pierdere. Celelalte regiuni ar trebui sa decide singure daca vor sau nu sa fie autonome fata de Bucuresti.

    Partidele regionale ar aduce un plus protejarii intereselor locale si regionale si ar intari identitatea regiunilor si pastrarea specificului local si s-ar afla mai aproape si mai usor de controlat de catre alegatori.

    Votul uninominal in loc de liste de partid ar fi un avantaj in evitarea infectarii partidelor cu persoane indezirabile. Obligativitatea transparentei in partid si aplicarea democratiei directe prin referendumuri ar fi un plus.

    O alianta intre partidele regionale s-ar putea face, dar pentru asta este necesar ca acestea sa exista. Exista un curent puternic in Transilvania de colaborare si intelegere intre diferitele etnii, lucru care deranjeaza din ce in ce mai mult anumite cercuri de la bucuresti si pe extremistii romani (vezi aparitia sau cresterea in importanta a unor organizatii puternic nationaliste, sovine si chiar rasiste)

    Curajul si increderea exista si se poate intari. Pasivitatea oamenilor insa este un impediment si un rezultat al erei comuniste. Lectia democratiei inca n s-a terminat iar elitele, oamenii de cultura, media…etc ar trebui sa lucreze activ pentru informarea oamenilor despre drepturile cetatenesti si importanta implicarii fiecaruia in viata politica a localitatii si regiunii din care face parte.

    Reply
  15. erpe - februarie 22, 2016 @ 7:58 am

    Sunt întru totul de acord Tudor!

    Reply
  16. Kis agnes - februarie 22, 2016 @ 8:19 am

    Da sint de acord si sper ca dorinta ardelenilor se v-a implinii.Ardealul si banatul au oameni harnici si destoinici si am putea trai mult mai bine.

    Reply
  17. szazhegyesi - februarie 22, 2016 @ 8:54 am

    Buna Tudor,

    1. Da si Da, cu conditia ca aceste regiuni sa nu fie trasate cu pixul, ci sa vina din interior
    2. Da pentru partid regional. FIecare regiune sa fie reprezentata de partidul lui (din nou acesta trebuie sa se nasca din vointa interioara). nu este obligatoriu ca fiecare regiune sa aibe partid!
    3 Nu stiu nu ma pricep la structuri si chestiuni de genul. Dar cu cat mai simplu cu atat mai bine. Si din nou daca aceasta structura de reprezentare pentru regiune se naste din interiorul ei, sigur ca se gasesc parghiile care sa regleze lucrurile
    4 organizatiile si partidele maghiarilor cred ca de mult au pierdut contactul cu oamenii (la fel ca si la partidele romanesti). trebuie sa porneasca de jos in sus, ca si exemplu ar putea fi partidul USB, care s-a coagulat in jurul unui om care a fost in stare sa mearga pana in panzele albe pentru idealurile lui.
    5 Incredere este, curaj mai putin

    ca si incheiere acest partid ar trebui sa se nasca pe umerii unor oameni ca : Fancsali Erno, Erwin Albu, Willy Schuster, sau domnul Eugen David, care pentru idealurile proprii pot merge sa lupte pentru ele chiar sa incaseze bate pe spinare si pumni in gura. Pe scurt trebuie Oameni cu Colona Dreapta.
    Toate cele bune

    Reply
  18. Gheorghe Margin - februarie 22, 2016 @ 4:22 pm

    1. Autonomia administrativ-financiară este singura formulă care poate scoate România din marasmul în care se află !
    2. Faptul că politica în România a devenit un fel de curvăsărai(scuze !), mă determină să cred că numai o mișcare independentă mai poate fi capabilă să așeze politica viitoare acolo unde-i este locul ! Politica înseamnă încredere ! Este demonstrat că în România nu este valabil acest principiu ! Dacă un partid va fi ceea ce trebuie să fie, îl voi susține ! Un partid TREBUIE SA FIE o adevărată școală de conducere a societății, nu interese oculte, nu corupție, nu traseism !
    3. Așa cum am spus, încrederea trebuie să fie unul dintre principii ! Oricine poate să-și susțină un CV cu trecutul, prezentul, aspirațiile și asumarea răspunderii asupra celor declarate ! Acest CV va fi cunoscut numai de către viitorii colegi de partid și va fi înmânat dacă va fi acceptat ! Declararea falsă sau omiterea aspectelor negative, duce la pierderea calității de membru !
    4. Da ! Indiscutabil, avem aceleași interese ! A spune lucrurilor pe nume, cu bun simț, fără a jigni, sigur duc la bună înțelegere !
    5. Noi, generațiile mai bătrâne, suntem mai fricoase mulțumită regimului trecut care a știut să ne transforme într-o turmă cam bezmetică ! Dacă este vorba de sacrificiu, ține de datoria noastră, a celor mai bătrâni ! Când vine vorba de încredere, ea se construiește !

    Reply
  19. Maria Orban - februarie 22, 2016 @ 5:28 pm

    Sunt pe deplin de acord cu initiativa!Si maghiarii,daca li se explica avantajele,in mare majoritate ar vota acest partid!Doar sunt satuli de promosiunile celor de la UDMR!Drepturie nu putem obtine NUMAI IMPREUNA!Altfel nu se realizeaza nimic!Recomand serialul de la Duna tv(seara la 19:35)Cum arata Tirolul de Sud!!Cu respect

    Reply
  20. Iudit Paton - februarie 23, 2016 @ 11:58 am

    1- de dorit ar fi regiuni descentralizate/autonome, dupa dorintalocalnicilor, in toata tara.
    2-nu cred in partid unic regional sau pe tara, care sa sustina orice. Si in Tirolul de Sud sunt vre-o 14 partide locale, partidele unice nu suna a dezvltare.
    3-asemena partid nu se poate feri de infiltrare.
    4-este vitala formarea unei uniuni a tuturor partidelor/organizatiilor regionale (etnice sau politice) pentru un scop comun, care ar fi autonomie adm/financiara. Cat mai multe regiuni intra in aceasta uniune, cu atat miscarea capata curaj, forta.
    5-cred ca in primul rand avem nevoie de informare, sa stim ce este aceasta autonomie administrativa/financiara si ce vrem exact…curajul/increderea vine cu priceperea si intelegerea.

    Reply
  21. Kovacs Istvan - februarie 23, 2016 @ 6:56 pm

    1. Autonomia financiara regionala este garantia bunei functionari prin cunoasterea si gestionarea resurselor umane si materiale locale.
    2. Partidele regionale ar trebui sa se creeze pe modelul Canadian. Adica, toate idelologiile sunt reprezentate de partide locale cu toata structura verticala si pe tara sunt coordonate pe orizontala. Asta inseamna ca in anumite provincii (regiuni in cazul nostru) pot fi la putere, dar pe nivel federal (central in cazul nostru) nu neaparat sunt la putere si invers. Astfel se evita crearea unor partide care ar putea sa devina sau cu rol de dictat pe toata tara si/sau sa devina separatiste. Pe langa aceste partide mari care reprezinta idelogiile principale cunoscute in secolul nostru pot exista partide care sa reprezinte comunitati cu interese specifice, care la randul lor pot opta pentru coalitii la alegeri regionale si la poate alte coalitii la alegeri centrale.
    3. La admiterea in partid sa nu se faca rabat la normele etice si morale declarate. Acest aspect nu sunt in masura sa descriu mai exact.
    4. Prezenta platformelor etnice ar trebui sa fie garantata la procentajul actual pe tara pentru a se asigura ca oricare orientare idelogica ajunge la putere reprezentarea grupurilor etnice sa fie garantata in Parlalment si Guvern de orice culoare, deoarece fiecare etnie are adopti pentru fiecare ideologie.
    5. Daca reprezentarea este garantata (si prin Constitutie) atunci si increderea reciporca poate atinsa. Mai usor cel putin.

    Reply
  22. Nagy Sandor - februarie 9, 2019 @ 4:43 pm

    1,2,3,4, DA 5 avem foarte mult de lucru la acest capitol , multi, foarte multi si-au pierdut speranta intr-o Transilvanie autonoma ! Daca ar fi um partid al Ardelenilor, ar fi o raza de lumina… Insa atentie, „LUPTA ” va fi foarte grea fiindca dincolo de Carpati sant prea multe guri care vor ramane flamande !

    Reply
  23. Roiban Iov - februarie 9, 2019 @ 5:17 pm

    Punctul 5 din final e cheia problemei. Urmăresc de multă vreme comentariile și disputele dintre români și unguri… dar nu mi se pare o situație confortabilă …. Deci.. 1 Există suficientă încredere între noi, români și unguri…
    Și 2. Avem suficient curaj să ne asumăm riscul ???!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte