tudorduică-transsylvanica.ro

În 26 ianuarie 1650 se năștea Misztótfalusi Miklós Kis, scriitor, tipograf și compozitor transilvănean de etnie maghiară.

Misztótfalusi Miklós Kis, de asemenea numit Miklós Tótfalusi Kis, născut în 26 ianuarie 1650, în Tăuţii de Jos/Misztótfalu/Tottendorf( localitate ce azi face parte din oraşul Tăuții-Măgherăuș/Miszmogyorós/Tautz-Kleinmaniersch), comitatul Sătmar/Szatmár/Sathmar, mort în 1702, la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, a fost un scriitor, tipograf și compozitor transilvănean de etnie maghiară.

 

Este trimis în Țările de Jos, pentru a tipări o Biblie în limba maghiară, la maestrul tipograf Daniel Elzevier , dar odată ajuns acolo în 1680, acesta era deja mort . Kis învață procesul tehnologic de tipărire și compoziție a textului la tipografia Blaeu și de la maestrul tipograf Dirk Voskens . După 3 ani de învățare , devine tipograf pe cont propriu și are un succes comercial extraordinar, primind comenzi din toată Europa, inclusiv din Georgia sau Armenia.

Tipăreşte Biblia în limba maghiară , la Amsterdam, în 1683 și din nou în 1685. Kis se întoarce în Transilvania la 1698.
Din nefericire pentru el, deşi calitatea tipăriturilor lui este extraordinară, nu reuşeşte să impună fonturile latineşti cu care lucra, in Ungaria şi Transilvania. A murit în 1702 la Cluj, unde este înmormântat în cimitirul Hajongard .

Aceste caractere romane sunt cumpărate și utilizate de către tipogarful Anton Janson fapt care i-a determinat pe unii să creadă că sunt o creație a acestuia din urmă şi nu a lui Kis.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte