tudorduică-transsylvanica.ro

Pui à la Cluj/Kolozsvári csirke/Klausenburger Huhn…

Pui à la Cluj…
Kolozsvári csirke…
Klausenburger Huhn…

foto, http://receptexpressz.hu/kolozsvari-csirke-burgonya-langos/

Este o mâncare specifică a comunității Hoștezenilor grădinari din jurul Clujului.
Hoștezenii/Hóstátiak ar fi venit în Transilvania, prin secolul al XVI-lea, fiind adusi de către maghiari din regiuni locuite de populații germanice.
 
Denumirea de hoștezean, care locuia în afara fortificațiilor cetății Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, vine de la cuvântul de provenienţă germană Hochstadt(sau Hofstadt), care înseamnă orașul de sus, aici cu sensul de suburbie sau periferie.
 
Denumirea de ”Hóstát” apare, potrivit specialistilor de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în documente maghiare din secolele XVI și XIX.
 
Comunitatea locuia în cinci zone periferice situate la estul, nord-estul si nord-vestul vechiului Cluj: Hídelvei, Kétvízközi, Külső-Közép utcai, Külső-Magyar utcai si Monostori Hóstát, unde acum se află cartierele Mărăști, Dâmbul Rotund, Iris, Bulgaria și zona Grădini-Mănăștur.
 
Hoștezenii au supraviețuit colectivizării, dar apoi, în numai șase ani, între 1978 și 1984, parcă i-a înghițit pământul. Au dispărut sub lama buldozerelor care nivelau terenul, pentru ridicarea blocurilor de beton din Mărăști și a giganților industriali de la periferii.
Așa s-a creat omul de tip nou, fără identitate și rupt de rădăcinile sale ancestrale…
 
Acum, în Cluj mai există doar cam 20 de familii de hoștezeni.
 
via Gastronomicus Transylvanicum.
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3st%C3%A1t_%28Kolozsv%C3%A1r%29

tduica / noiembrie 26, 2017 / Gastronomie ardeleană, Relații interetnice

Comments

  1. Bálin Árpád - noiembrie 26, 2017 @ 7:40 pm

    Tot Boti se zice si la mancarea facuta de „Ceangai din Ghimes”. In copilarie am avut ocazia sa gust aceasta mancare, care e de fapt e un”bulgar” de mamaliga umpluta cu brinza de vaca sau de oaie si pus la plita sobei de lemn si lasata pina se prajeste fundul, ear brinza se fierbe putin. E senzational.Anul trecut am avut ocazia de a regusta tot in Ghimes Faget, si mi am adus aminte de zillele de tinerete de acum 50 de ani, dar Botul era aceelasi ca atunci.

    Reply
    • tduica - noiembrie 26, 2017 @ 8:51 pm

      foarte interesant, o să mă documentez !!!

      Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: