tudorduică-transsylvanica.ro

Zupa gye Giurgeu(Gheorgheni)/Gyergyói Leves/Niklasmarkt Zuppe

 

 

Este o supă specific secuiască din zona Gheorgheni în care regăseşti toate caracteristicile specifice locuitorilor: oameni muncitori, cu temperament iritabil, tăcuţi şi iubitori de libertate.

Aşa şi supa de Gheorgheni este o provocare pentru simțuri, fiind un amalgam de gusturi: dulce – afumat, sărat – acrişor, dar destul de consistentă, adaptată la munca grea prestată zilnic de secui.

Gastronomia secuiască se bazează pe patru alimente de bază: cartoful, varza, carnea de porc și smântâna, reflectând condițiile climaterice ale Secuimii, respectiv iernile extrem de geroase…Produsele din porc, ca slănina, maioșul, carnea afumată la borcan sînt deosebit de populare printre secui.

Unul din condimentele cele mai populare în Secuime este chimionul, care creşte spontan și din abundenţă în depresiunile intramontane din Ținutul Secuiesc.

Ingrediente:


500 gr. carne de porc afumată
250 gr. prune uscate
2 morcovi
3 linguri untură de porc
2 linguri de orez
2 ouă
200 gr. făină albă
1 lingură de zahăr
sare, piper, smântână, lămâie

Mod de preparare:

 

Afumătura se pune într-o oală cu apă rece şi se pune la fiert pe foc mic. Morcovii se curăţă , se taie julien şi se trag în untura încinsă până devin sticloşi. Când carnea afumată este aproape fiartă se adaugă morcovii, orezul, sare şi piper. Se mai lasă la foc până se face orezul.

Se prepară un rântaş, se topeşte o lingură de untură în care se amestecă făina în aşa fel să obţinem o pastă. Când mixtura începe să se îngroaşe, se amestecă permanent şi se dă focul mic, pentru a nu colora rântaşul.

Astfel obţinut rântaşul se toarnă în supă împreună cu prunele uscate şi o lingură de zahăr. Se mai lasă pentru un clocot, pe urmă se stoarce lămâie ( după gust ) şi se amestecă cu lăşcuţe.

Din 200 gr. de făină, două ouă şi sare se frământă un aluat care se întinde su sucitorul pe un blat de lemn şi se taie lăşcuţe pătrăţele. Într-o tigaie se topeşte untura şi se pun la rumenit lăşcuţele.Se poate servi cu smântână şi verdeaţă după gust.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

P.S. vizitați pagina Gastronomicus Transylvanicum, unde veți găsi informații și rețete din gastronomia transilvăneană.

https://web.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/?hc_location=ufi

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte