tudorduică-transsylvanica.ro

Báthory István, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei

Unul din cele mai importante personaje istorice pe care le-a dat Ardealul a fost şimleuanul Báthory István, în română Ștefan Báthory, în germană Stephan Báthory, în poloneză Stefan Batory, în lituaniană Steponas Batoras.

A fost principe al Transilvaniei, din 1571 şi rege al Poloniei şi Lituaniei, din anul 1575. Până la moartea sa, survenită în 1586.

Jan Matejko: Platoşa regelui Ştefan Báthory, 1871 (Muzeum Narodowe, Kraków) sursa,http://asztrorege.blogspot.ro/2011/10/familia-batori-i.html

A guvernat Transilvania ca domnitor suveran, şi a rămas adevăratul ei principe până la moarte, Báthory Kristóf fiind doar voievod al Transilvaniei(până în 1581). A fost un principe și rege foarte dur, uneori chiar crud(vezi episodul revoltei lui Kornyáti Bekes Gáspár)și nu lăsa pe nimeni să se amestece în treburile sale de stat…

Avea o sănătate de fier, de aceea moartea sa subită a ridicat contemporanilor săi, mari semne de întrebare(otrăvire?).

Dacă Transilvania aparține de România, atunci Báthory István aparține și istoriei României, fără doar și poate…

Pe mine nu mă deranjează deloc originea lui etnică, dar pe voi ? Istoria nu se poate scrie ca şi când totul s-a desfăşurat doar între graniţele actuale ale României, ca și când aceasta a fost înconjurată de un zid imens, care să păstreze „puritatea” neamului.

Nu ai cum să faci abstracţie de maghiari, germani, polonezi, sârbi, bulgari, slovaci, armeni, evrei, etc…

Ca şi clădirile, aceşti oameni aparţin unui teritoriu şi nu neapărat doar unei naţiuni, ci tuturor celor care azi populează acest teritoriu…Fac parte din „patrimoniul” nostru comun, indiferent că vă convine sau nu…

Ar fi bine să vă convină, fiindcă nu se poate continua la nesfârşit cu minciuni şi mistificări, în numele unui naţionalism găunos şi debil…

 

Din punctul meu de vedere, acest nobil ardelean, acest rege, e cel puţin la fel de important, pentru România de azi, ca orice voievod ori domnitor valah sau moldovean, sau ca orice rege german, care a condus această ţară…

Faptul că a fost de etnie maghiară, nu schimbă cu nimic datele problemei.

P.S.

Bineînţeles că schimbă datele problemei, nu-i aşa ?

Comments

  1. István Horváth - martie 7, 2018 @ 6:56 pm

    Școala unde am terminat eu liceul (atunci Liceul Nr. 11, Cluj) a fost fondată de el – și acuma îi poartă numele…

    Reply
    • tduica - martie 7, 2018 @ 7:13 pm

      aspru ficior o fost Ștyefănuc a’ nost !!!

      Reply
  2. ovi - martie 8, 2018 @ 5:57 am

    Da, asa e.in plus Transilvania a avut 13 principi !!!!!!!!!!! In 1648 in urma razboiului de 30 de ani a devenit stat recunoscut si independent in EUROPA!!!! Am citit istoria lui Daicoviciu la virsta de 13 ani…parca Transilvania n-ar fi existat !!!!!!!!!!!!! Se vorbea de Dacia actuala Transilvania !!!! si numai de Tara Romaneasca si Moldova. O entitate interesanta, si formata din romani, maghiari si germani. O adevarata civilizatie, pt ca apartineam de vest nu de teleorman…sasii si svabii au adus o civilizatie care era cea mai avansata in Europa…

    Reply
  3. Sebők Mihály - martie 8, 2018 @ 8:51 am

    Felicitări autorului, dar nu trebuie uitat nici principiul Bethlen Gabor, pentru că Transilvania în timpul lui era cel mai dezvoltat! Cu stimă.

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte