tudorduică-transsylvanica.ro

Cum trăiau românii din Transilvania, Părțile Ungurești și Banat, între anii 1867-1914 ?

Cum trăiau românii din Transilvania, Părțile Ungurești și Banat, între anii 1867-1914 ?
 
Nu trăiau rău de loc.
O duceau mai bine ca cei din Vechiul Regat, vorbind strict material, greu de cuantificat, dar categoric mai bine…
 
Românii se organizaseră extraordinar, aveau numeroase bănci populare și cooperative de credit agricole care creditau burghezia și țărănimea locală românească.

sursa,https://renascendis.blogspot.com/2014/08/transilvania-in-imagini-48.html

Un paradox pentru mulți, ce reiese din statisticile și documentele vremii, este acela că românii erau „mai egali”, dpdv economico-social, decât maghiarii ardeleni, aveau ceva mai mulți țărani mijlocași și bogați, mai ales spre finalul perioadei dualiste și își formaseră o burghezie numeroasă și prosperă, în majoritatea orașelor din Transilvania, Banat sau Părțile Ungurești.
 
Maghiarii aveau aristocrație, burghezie orășenească și majoritatea absolută a funcționarilor de stat, dar aveau și foarte mulți săraci. 
 
În general, economia creștea rapid și mai rapid în zona regatului maghiar, decât în cea imperială austriacă, tocmai pentru a reduce decalajele existente.
Majoritatea oamenilor nu păreau foarte preocupați de problemele naționaliste, etnice, ci mai degrabă de prea multă birocrație și centralism legislativ.
 
Aș mai sublinia un aspect, pe care mulți români nu-l știu. Până în anul 1879, limba maghiară nu a fost obligatorie pentru români sau sași, de fapt pentru orice altă comunitate etnică, deși era limba oficială a statului. Nu mai mult de 20% dintre români și cca 40% din sași, vorbeau limba oficială. Sigur, dacă excludem analfabeții, care erau cam 65%, procentele cresc semnificativ. Ca să ajungi sus, în societatea timpului, era obligatoriu să știi maghiara sau germana, lucru absolut normal.
 
Majoritatea școlilor românești, sătești, medii sau superioare, țineau de biserică, greco-catolică sau ortodoxă. Nu erau de stat, ci erau confesionale, la fel ca la sași. În Transilvania pentru fiecare cca 1.000 de locuitori români exista câte o școală(în general confesională) cu predare în limba română, în timp ce, în Vechiul Regat raportul era doar de 1 școală la cca 1.400 de locuitori.
 
Predarea se făcea evident în limba română. Ceea ce s-a întâmplat după 1879, era că s-a făcut obligatorie predarea limbii maghiare(NU predarea în limba maghiară) și în școlile acestea. Predarea limbii maghiare a fost foarte greu de impus, din cauză că, majoritatea învățătorilor și preoților români nu cunoșteau limba statului. Mai mult, în școlile pedagogice ei nu erau obligați să învețe limba maghiară, și această limbă nu era predată în niciuna dintre cele șapte institute teologice românești…
 
Dpdv politic, situația a fost mai ambiguă…Maghiarii, dorind să limiteze accesul minorităţilor în parlamentul de la Budapesta, au mărit censul, în cadrul votului cenzitar, pentru Transilvania…
 
Cum maghiarii reprezentau procentual mai mult, din pătura mai bogată, ei trimiteau cei mai mulţi reprezentanţi în parlament.

Familie de ţărani români din zona Sibiului Fotografie cartonată, anii ’20 – colecţia Renascendis sursa, http://renascendis.blogspot.ro/2014/08/transilvania-in-imagini-48.html

Dar, mai ales după 1890, numărul românilor cu stare începuse să crească, aşa că a crescut şi numărul românilor care puteau vota. Existau români care votau partide maghiare şi maghiari care votau partide româneşti, este o realitate. Sașii au avut mereu parlamentari numeroși, fiind cea mai bogată comunitate din Transilvania.
 
Accesul la funcții (mai) importante era condiționat de o loialitate declarată față de națiunea maghiară, vă dau și un exemplul vestit, cel al primarului (german) din Timișoara anilor 1900, Josef Gemml, care spunea despre el, „eu sunt un patriot maghiar de naționalitate germană”.
 
Iar când a fost întrebat despre lipsa școlilor de limbă germană din Banat, a răspuns „păi nu le cere nimeni, deoarece părinții au înțeles importanța stăpânirii limbii maghiare”.
 
Concluzie,
 
Ținând cont de unde au pornit, după abolirea completă a iobăgiei în anul 1849, cu toate șicanele reale ale administrației maghiare, relativ ușor de contracarat de intelighenția românilor, perioada respectivă a fost cea mai bună din istoria modernă, pentru românii din Ardeal, Banat sau Părțile Ungurești.
 
Ei au reușit să aibe o clasă de fermieri bogați, care posedau întinse domenii agricole, aveau o burghezie orășenească egală cu cea a sașilor sau maghiarilor, erau mai alfabetizați în românește decât regățenii și aveau elite de o calitate excepțională.
surse,
HU http://www.3szek.ro/load/cikk/84723/kadar_gyula:_az_erdelyi_romanok_elnyomasa
RO-https://www.academia.edu/2086548/%C3%8Env%C4%83%C5%A3%C4%83m%C3%A2ntul_confesional_ortodox_din_Transilvania_%C3%AEntre_anii_1848-1918_ed_II

Comments

  1. Handoca Dimitrie - februarie 26, 2018 @ 12:39 pm

    „Ca să ajungi sus, în societatea timpului, era obligatoriu să știi maghiara sau germana, lucru absolut normal.” De ce e astazi absolut anormal sa stii limba romana? Ma refer la Harghita si Covasna.

    Reply
    • tduica - februarie 26, 2018 @ 5:45 pm

      De unde ați scos-o pe asta , că ar fi anormal să știi limba română azi, în Secuime ?

      Reply
      • Handoca Dimitrie - martie 2, 2018 @ 8:27 am

        Hai 20 de minute in „secuime”. uite, iti propun un experiment: du – te la serviciul taxe si impozite de la primaria miercurea ciuc. intreaba ceva acolo, cere ceva in limba romana. sau du – te la una din conferintele de presa ale primarului raduly. sau, hai sa – ti reamintesc un discurs al primarului raduly: Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a spus Raduly.

        Reply
        • tduica - martie 3, 2018 @ 9:50 am

          Dragă Dimitrie,
          am lucrat în Secuime și n-am avut probleme cu ei, niciodată. Cât privește cunoașterea limbii maghiare în administrație, într-o zonă cu 90% maghiari, asta este și normal…Așa cum noi majoritarii le cerem să vorbească limba română, tot așa și secuii doresc să li se vorbească în limba lor, acolo unde sunt majoritari.Pe vremuri, majoritatea ardelenilor vorbeau 2-3 limbi fără probleme. Azi, numa aere de stăpâni peste tot.Eu știu că sunt și secui sau maghiari extremiști, fără doar și poate…Probleme de acest gen, nu se pot rezolva, decât dacă ne respectăm reciproc…

          Reply
          • Handoca Dimitrie - martie 3, 2018 @ 10:38 am

            Ce inseamna „aere de stapani”? Arata – mi un roman cu aere de stapan la adresa ungurilor, dovedeste asta. De doar minoritatea maghiara e tratata cu „aere de stapan”? Cu ce seamana aerele lui raduly robert cand refuza sa vorbeasca in romaneste? Care e diferenta intre necesitatea invatarii limbii maghiare pe vremea imperiului si somatiile pe care le expediaza azi autoritatile locale din Harghita si Covasna (si nu numai autoritatile, vezi atitudinea barbatului „tatal” vanzatoarei de la kaufland odorhei) „invatati ungureste!”?

          • tduica - martie 3, 2018 @ 11:13 am

            cred că discuția nu mai are sens…probabil trăim în universuri paralele…toate cele bune…

          • Handoca Dimitrie - martie 3, 2018 @ 11:47 am

            Din moment ce nu vedeti realitatea, asa e, traim in universuri paralele. Sau, rasplata e destul de grasa pentru „orbenia” dumneavoastra.

          • tduica - martie 3, 2018 @ 5:12 pm

            Ce răsplată, mă ? Tu te auzi ce vorbești ? Nu ți-e un pic jenă ? Vezi-ți de frustrările tale neogoite, dar nu mă jigni, fiindcă am altă opinie decât tine. Sau ești cumva deținătorul adevărului absolut ? Pagina mea se adresează celor ce pot purta un dialog onest și bazat pe argumente. Nu pe jigniri, care nu au la bază absolut nici o dovadă…Măcar ți-ai pus problema, că poate tu nu vezi realitatea ? Sau să te întreb, pe tine cine te plătește ? Mircea Dușa ? Sau alți mari români, care își bat joc de voi zi de zi, iar voi îi tolerați, fiindcă se dau mari patrioți și vă apără de unguri ? Am încercat să fiu respectuos și cu bun simț. Inutil…Voi ăștia, le știți pe toate…Naționalistul român se pricepe la orice și are răspuns la fiecare întrebare. Probabil de aia trăiește așa de mizerabil…

          • Gyula bá - martie 7, 2018 @ 10:12 am

            Respect domnule Duică! Nici că se poate mai bine, mai corect. Chiar dacă spiritele otrăvite ale celor ca dl. Handoca suportă greu. Grea moștenire au lăsat cenaclele, Flacăra și Săptămâna! Dar văd din reacții că nu vă este de loc ușor, de aceea vă rog să știți că vă citim, vă urmărim și dacă se poate să puneți pe cântar aprecierile nostre, contra veninului rătăciților… care bat joc de limba română (ce altceva ar putea lipsa diacriticelor…) dar nu mai pot de secui și de secuime…

          • Paraschiva Alba - februarie 26, 2020 @ 11:58 am

            Eu am fost în acea zonă , ni vorbesc maghiară, dar nu am intampinat nici un fel de impediment, am fost servită, chiar ajutată la 5 dimineata ca ma rătăcisem cu masina si domnul respectiv mi_a spus sa ma tin după masina lui su ma scoate la șoseaua cate duce spre locul dorit. Am o căsuță la tara într-o localitate unde 90 % sunt cetățeni de etnie maghiară și ma bucur de respectul și bunăvoința lor fără a mi se reprosa vreodată ca sunt româncă !

        • Secuiul. - februarie 27, 2020 @ 3:48 pm

          Dl. Dimitrie! Vad ca va place sa va dati ” Marele Roman”, dar de a invata limba Romana (materna) corect ,mai lasa de dorit.

          Reply
    • Ardeleanul Român - martie 14, 2020 @ 8:58 pm

      D-le Hondica, d-ta însăți ești paralel!
      D-ta denigrezi o națiune întreagă, numai ptr că unul dintre ei la fel de prost ca si cel care o denigrează! De parcă nu am avea și noi cretinii noștrii, ca Vadim, Funar, s.a.m.d.!
      Ți-a fost ciuda ptr ca ai citit cum că în Ardeal romanii trăiau mai bine decât înapoiații din Moldova și Țara Românească?! Te roade naționalismul prostesc, tipic romanesc!!!
      Ne-am lăsat prostiți la 1918, cum că ne va fii mai bine alipiți la Romania. Mare greșeală!!!!
      Ne-am deslipit de Occident sa venim in Balcani! Mama lor de proști! Acum culegem ce-am semanat! Nu mai e obligatoriu să cunoștem limba maghiară că sa ajungem sus, dar nici nu avem spitale, drumuri, autostrăzi, orașe curate, civilizați, etc. In schimb avem naționalism prostesc la greu!!! Mi-e scârbă!!!
      TRANSILVANIA independenta!!!!

      Reply
  2. Kedves imre - februarie 27, 2018 @ 8:51 pm

    Dar ati citit si faptul cä limba magiarä nu a fost obligatoriu! Lasä dl la constiinta si voia omului ,dacä vrea sä ajungä sus in societatea romänä sau nu! Däi prilrjul,dar nu-l obliga! Asa au fäcut ungurii!!

    Reply
  3. sylvain - martie 1, 2018 @ 5:14 pm

    Acest articol ar trebui sa apara in toate ziarele tiparite sau online, si ar trebui sa fie citit in toate televiziunile si radiourile din Romania un an de zile in fiecare zi la ora de varf, si poate atunci si nationalismul acesta virulent, alimentat de propaganda, instigari, minciuni si falsificarea istoriei, pentru a crea ura nationalista, ar mai scadea un pic…

    Reply
  4. Tene - martie 1, 2018 @ 11:38 pm

    In sfarsit, un articol corect si obiectiv. Sa speram ca vor urma si altele.

    Reply
  5. Victor S. - martie 11, 2018 @ 4:37 pm

    „Nu trăiau rău de loc. O duceau mai bine ca cei din Vechiul Regat, vorbind strict material, greu de cuantificat, dar categoric mai bine…”

    Amuzant! O duceau „categoric mai bine”?!… Nici vorba, la nivel material, romanii ardeleni o duceau CATEGORIC MAI RAU decat romanii din Vechiul Regat, iar in privinta identitatii nationale o discutie nici nu isi are rostul – pana in 1848 romanii ardeleni au fost considerati (prin lege) „natiune tolerata” si tratati in consecinta.
    Banca Nationala a fost implicata intr-o cercetare exhaustiva (la initiativa si propunerea bancii centrale a Grecie si in colaborare cu alte banci centrale – Austria, Serbia etc.), bazata in esenta pe arhivele vechilor imperii otoman si habsburgic, sub titlul „South-Eastern European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II” ( http://www.bnr.ro/South-Eastern-European-Monetary-and-Economic-Statistics-from-the-Nineteenth-Century-to-World-War-II-11792.aspx ). Cine are rabdarea sa „sape” si sa faca socotelile va ajunge la o concluzie total diferita de opinia autorului acestui articol. Pe scurt, inaintea Marelui Razboi, produsul intern brut pe cap locuitor al Ardealului era de 16.56 Lire sterline (Lira sterlina a vremii). Banatul statea mai bine, cu 18.00 Lire, dar Vechiul Regat era superior ambelor provincii, cu 18.50 Lire sterline. Cum sa o duci „categoric mai bine” cand esti, de fapt, mai sarac decat ceilalti?!

    Reply
    • tduica - martie 11, 2018 @ 4:57 pm

      cunosc acest studiu…PIB-ul este absolut irelevant. uitați-vă un pic la cum arătau satele și orașele din Transilvania, Banat sau Bucovina, și cum arătau cele din Vechiul Regat. În 1907 au murit mii de țărani, fiindcă erau săraci lipiți pământului, iar dvs. îmi veniți cu povești despre PIB !!! Și mai și susțineți că trăiau categoric mai rău. E clar că, trăim în universuri paralele și cunoaștem istorii paralele. Vă las să plutiți între PIB-uri, dar vă sfătuiesc, la modul onest, să nu mai puneți botul la povești dinastea…Viața bate studiul…Eu nu sunt aici să dau lecții nimănui, deci nu voi continua dialogul cu dvs. fiindcă chiar nu are sens…

      Reply
  6. Horvath Attila - mai 12, 2018 @ 12:37 am

    Nu-i condamn intrun fel nationalisti [indiferent ca-i Roman ,Ungur,etc] mi-e mila de ei ca nu cauta adevarul real. Ei stiu numai ce au auzit de la parinti ,din scoala comunista si din auzite! Ar trebui sa citeasca din mai multe surse istoria Transilvaniei sa ajunga la adevar.Atata stiu ca Ardeleni [Romani Unguri Sasi Romi etc] convietuimi inpreuna de sute de ani si la bine si la rau. As vrea sa pun o intrebare pentru toti nationalistii. sant curios de raspuns ! Eu sant Ungur nevasta mea este Romanca santem de 25 de ani casatoriti avem un copil care are 23 de ani El ce este? Bozgor sau Bocskoros? Domnule TDuica Respectele mele . sa va dea Domnul sanatate sa mentineti aceasta pagina ca tineretul de azi sa ivete realitatea ca atunci incet dispar ultranationalisti!

    Reply
  7. Radu Bârlă - noiembrie 2, 2018 @ 10:42 am

    Pentru prima imagine sursa primară este: https://renascendis.blogspot.com/2014/08/transilvania-in-imagini-48.html. V-aș ruga să corectați, deoarece imaginea a fost preluată fără a specifica sursa și insușită nemeritat de nenumărate site-uri și bloguri, inclusiv cei menționați de dumneavoastră, deși originalul este în colecția Renascendis.

    Mulțumesc mult,
    Radu Bârlă

    Reply
    • tduica - noiembrie 3, 2018 @ 10:25 am

      Cu mare drag, Radu

      Reply
  8. Páll Dezső - martie 13, 2019 @ 9:14 pm

    Felicit pe TOTI PARTIPANTI la acest „duel”,ba pasnic, ba cu scantei, ptrc. asa vom ajunge in viitor la „numitor comun”

    Reply
  9. Fluerasu Nelu - martie 2, 2020 @ 5:24 pm

    Interesante comentariile,dar sunt și eu un caz:m-am născut în Banat,din familie mixtă, tata mănăstirea get beget,mama svaboaica din Mehadia.Svabii erau tot un mix,unguri cu nemți. Atunci eu ce sunt,fiind neutru în prieteni. 50% român,25% neamt,25% ungur ?Principalul este să fii OM !!!

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte